Granola z kaszy jaglanej

Granola z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 400g
Orzeszki ziemne : 150g
Orzechy włoskie : 100g
Sezam : 100g
Siemię lniane : 100g
Syrop daktylowy : 500g

Idealne śniadanie to takie, które robi się szybko. Taka właśnie jest granola z kaszy jaglanej. Samo przygotowanie to tylko kilka minut. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Składniki

Share

Granola z kaszy jaglanej

Była już czekoladowa granola z kaszy gryczanej, więc teraz czas na najpopularniejszą kaszę, jaką jest oczywiście kasza jaglana. U mnie gości na śniadanie przynajmniej 5 razy w tygodniu. Zazwyczaj jadam ją jako zwykłą jaglankę, robioną na szybko z tego co akurat jest pod ręką, a jeśli mam troszkę więcej czasu, np. na krojenie warzyw, to robię z niej jaglanicę. Moja dzisiejsza propozycja, czyli granola z kaszy jaglanej, jest tak na prawdę bardzo szybka do zrobienia. Idealnie nadaje się na ekspresowe śniadania. Wystarczy ją przygotować dzień wcześniej i mamy zapas na kilka dni.

Naprawdę kaszy jaglanej nie gotujemy?!

Tak. Kasza jaglana do granoli wchodzi surowa, natomiast gotową granole możemy jeść po upieczeniu bez mleka i dodatków, jak ciasteczka, albo zalać mlekiem. Ja mniej więcej połowę zjadam na sucho prosto z opakowania, bo naprawdę rewelacyjnie smakuje.

Według tego przepisu granola wychodzi tylko delikatnie słodka. Zrobiłem tak, ponieważ staram się ostatnio ograniczać cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodszą granolę, wystarczy że zamiast domowego syropu z daktyli użyjesz miodu lub innego słodziwa.

Przepis zainspirowany z bloga facet i kuchnia

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 400g
Orzeszki ziemne : 150g
Orzechy włoskie : 100g
Sezam : 100g
Siemię lniane : 100g
Syrop daktylowy : 500g

Wykonanie

1
Gotowe
30 min

Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż wszystko na blaszkę i równo rozprowadź. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Od czasu do czasu zaglądnij czy się nie przypala.

2
Gotowe
20 min

Po 30 minutach skręć temperaturę do 120-140 stopni i zostaw granolę na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze wysuszyła. Gdy jest już gotowa, wyjmij ją i najlepiej przełóż razem z papierem na kratkę, żeby spokojnie wystygła. Gdy jest już chłodna/zimna, możesz ją połamać na kawałki i przełożyć do pojemniczka.

Poprzedni
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Następny
Wegański majonez light




Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Wegański majonez light
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia

Ale super! A dzisiaj właśnie zapomniałam kupić płatki na granolę, to już wiem co zrobię 🙂

Kasia

Kaszy nie płuczemy przed pieczeniem?

Joanna

Rewelacja.

Karolina

Mozna dodac np. daktyle ?