Naleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki z mąki jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 150g
Woda : 300ml + więcej do uzyskania konsystencji
Siemię lniane : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : 30g

Naleśniki z mąki jaglanej są bezglutenowe, zdrowe i naprawdę smaczne. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc naleśniki z mąki jaglanej wyjdą każdemu.

Składniki

Share

Naleśniki z mąki jaglanej

Po bardzo dobrym przyjęciu przez Was, drodzy czytelnicy, przepisu na naleśniki z ciecierzycy, postanowiłem zrobić również wersję bezglutenową naleśników, ale tym razem są to naleśniki z mąki jaglanej. Tak samo jak zresztą mąka z ciecierzycy, nie jest ona zbytnio popularna w naszym kraju, a naprawdę warto po nią sięgnąć nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również w celu wypróbowania nowych produktów w naszej diecie. Cena w mąki w wielu marketach jest bardzo przystępna, więc śmiało można się pokusić na jej zakup.

Z czym podawać naleśniki z mąki jaglanej?

Ja znowu zaserwowałem naleśniki na wytrawnie z kotletami sojowymi, mieszanką chińską i sosem. Bez kombinowania, na szybko. Jadłem je również na słodko z tahini, powidłami i bananem. Każda wersja ma swój urok, a naleśniki jaglane sprawdzają się tu i tu.

Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę jaglaną -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 150g
Woda : 300ml + więcej do uzyskania konsystencji
Siemię lniane : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : 30g

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski wsyp i wlej wszystkie składniki i zblenduj na gładko.

2
Gotowe

Smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z ciecierzycy
Poprzedni
Naleśniki z ciecierzycy
Następny
Chleb z kaszy gryczanej




Naleśniki z ciecierzycy
Naleśniki z ciecierzycy
Chleb z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia

Witam, mam kilka pytań.
Mianowicie, czy olej kokosowy mieszamy z resztą składników, czy olej jest do smażenia? Również chciałabym się dowiedzieć o siemię lniane, ma być ono całe, czy mielone?
Robiłam ostatnio i niestety rozwalały się w momencie przewracania na drugą stronę, co może być przyczyną?

Magda

To ja spytam o samą mąkę – czy możesz napisać jakiej firmy maki używasz? Moje naleśniki (mąka symbio, ekologiczna) maja jednak lekko gorzkawy posmak, a przy tym wyglądają zupełnie jak gryczane (ciemne o nieciekawym, ziemistym kolorze:) Z gory dziękuję 🙂

Magda

Mi wyszly gorzkie. To kwestia maki?

Aurelio

Fajny przepis. Szybki, zdrowy i smaczny 🙂

Anna

A jaki olej ? Ja użyłam zbity olej nie płynny , i jaka ilośc wtedy ? 30g ? Dałam 2yzki , czy ok? Jaki płynny polecasz

Krynka

Dziękuję za super przepis ale mam gorącą prosbe o podawanie ilości skladnikow w realnych miarkach,bo nie mam wagi.Czyli na łyżki,szklanki a nawet garscie:)Dzięki:)

Agata

Rewelacja, smaczne i chrupiące. Jestem zachwycona

Ania

Witam.
Nie wiem jak mogły wyjsc takie naleśniki, straciłam tylko składniki i cenny czas z rana przed praca. Nie polecam ! Nie ma opcji żeby dało się zdjąć naleśnik z patelni przy proporcjach w przepisie.
Stracony czas.

Gosia

U mnie to samo ;(

Marta

Witam, a czy zamiast siemienia lnianego można dodać banana ?

Wiktoria

Moje musiały zostać lekko zmodyfikowane dodatkiem 2 łyżek skrobi ziemniaczanej ponieważ wyszły mało elastyczne i bardzo się kruszyły 🙂