Gulasz z owocem chlebowca

Gulasz z owocem chlebowca

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula : 2 sztuki
Czosnek : 4-5 ząbków
Liście laurowe : 3 sztuki
Ziele angielskie : 3 sztuki
Jałowiec : 2 sztuki
Olej : 2 łyżki
Marchewka : 2 sztuki
Owoc chlebowca : 2 puszki Jedna puszka około 560g
Papryka wędzona : 3 łyżeczki
Tymianek : 1 łyżeczka
Kumin : 1 łyżeczka
Bulion : 1 litr
Pomidory : 1 puszka pulpa lub krojone
Sos sojowy : 5 łyżek
Podgrzybki suszone : 20g
Ziemniaki : 500g
Pieprz i sól : do smaku

Pomysł na wyjątkowy obiad? Proszę bardzo... Gulasz z jackfruitem!

Składniki

Share

Gulasz z owocem chlebowca

Pomimo, że owoc chlebowca, czyli jackfruit, nie pochodzi z Polski, to posłużył mi do stworzenia prawdziwie polskiego gulaszu… No przynajmniej ja tak sobie wyobrażam typowy polski gulasz. Grzyby leśne, ziemniaki, wędzonka, masa aromatów… PETARDA 😅

Co w ogóle robi tutaj jackfruit?

To proste, zastępuje mięso. Dzięki swojej włóknistej teksturze, świetnie się do tego nadaje. Przy zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula : 2 sztuki
Czosnek : 4-5 ząbków
Liście laurowe : 3 sztuki
Ziele angielskie : 3 sztuki
Jałowiec : 2 sztuki
Olej : 2 łyżki
Marchewka : 2 sztuki
Owoc chlebowca : 2 puszki Jedna puszka około 560g
Papryka wędzona : 3 łyżeczki
Tymianek : 1 łyżeczka
Kumin : 1 łyżeczka
Bulion : 1 litr
Pomidory : 1 puszka pulpa lub krojone
Sos sojowy : 5 łyżek
Podgrzybki suszone : 20g
Ziemniaki : 500g
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki lub posiekaj. Wrzuć je do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i jałowcem. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Do cebuli dodaj pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Owoc chlebowca (jackfruit) porządnie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na niedużą kostkę i wrzuć do gara.

3
Gotowe

Dodaj przyprawy, przesmaż przez 30 sekund. Dorzuć grzyby suszone i wlej bulion, pomidory oraz sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.

4
Gotowe

Po 30 minutach do garnka wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj na średnim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy ziemniaki dojdą.

Francuska zapiekanka z soczewicą
Poprzedni
Francuska zapiekanka z soczewicą
Sałatka z makaronem ORZO
Następny
Sałatka z makaronem ORZO




Francuska zapiekanka z soczewicą
Francuska zapiekanka z soczewicą
Sałatka z makaronem ORZO
Sałatka z makaronem ORZO
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments