Wegańskie spaghetti bolognese

Wegańskie spaghetti bolognese

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti : 500g
Orzechy włoskie : 150g
Pieczarki : 400g
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 4 ząbki
Passata : 700g
Koncentrat pomidorowy : 5 łyżeczek
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Przyprawy
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie : 5 łyżeczek
Kumin : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Cynamon : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta

Pyszny i zdrowy obiad powinien składać się z dobrej jakości produktów. Wegańskie bolognese to idealny sposób na taki posiłek.

Składniki

  • Przyprawy

Share

Wegańskie bolognese

Ale że jak? Ale że co? Wegańskie bolognese? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese. Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich, które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki zastępują strukturą mięso z tradycyjnej wersji, a reszta… reszta wszystko łączy i dopełnia.

Wegańskie bolognese świetnie dopełni… wegański parmezan. Nie jest on niezbędny, ale bardzo fajnie uzupełni smak dania. Dodatkowo do podania użyj świeżych, posiekanych ziół, takich jak bazylia, oregano lub ewentualnie pietruszka.

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy orzechy włoskie mogę zastąpić innymi?

Jeśli chcesz, to możesz spróbować dać tą samą ilość pestek dyni lub słonecznika. Orzechy włoskie są jednak na tyle specyficzne, a przy okazji zdrowe, że warto po nie sięgnąć.

  • Czy ocet jest niezbędny?

Nie. Wszystko zależy od tego jakiej passaty (lub zamiennika) użyjesz. Jeśli będzie ona kwaśna, to możesz pominąć. Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.

  • Co zamiast passaty?

Polecam dobrej jakości pomidory krojone w puszce. Do wykonania całego przepisu dodaj 2 puszki.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti : 500g
Orzechy włoskie : 150g
Pieczarki : 400g
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 4 ząbki
Passata : 700g
Koncentrat pomidorowy : 5 łyżeczek
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Przyprawy
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie : 5 łyżeczek
Kumin : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Cynamon : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Do malaksera wrzuć umyte pieczarki oraz orzechy włoskie. Zmiksuj, ale nie na gładko! Powinny być kawałki.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż cebulę przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek, przyprawy oraz zmiksowane orzechy z pieczarkami. Smaż około 15-20 minut.

4
Gotowe

Gdy pieczarki są już dobrze przysmażone, dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Dolej ocet oraz miód. Wymieszaj porządnie i smaż 5-10 minut. Dopraw do smaku solą.

Ryż w sosie chilli
Poprzedni
Ryż w sosie chilli
Surówka z selera
Następny
Surówka z selera




Ryż w sosie chilli
Ryż w sosie chilli
Surówka z selera
Surówka z selera
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ada

Pyszne! 🙂

GoMi

Potwierdzam 🙂

Magda

Pycha! Obłędne.Polecam 🙂

Beti

To jeden z najlepszych przepisów pod względem stosunku wkładu pracy do efektu. Oczywiście odwrotnie proporcjonalnie:) Bardzo dobre i szybko!

Marek

Czy zamiast passaty można użyć świeżych pomidorów?