Wegańskie gofry z fasoli

Wegańskie gofry z fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 4 łyżki
Pieprz: szczypta
Sól: 1/2 łyżeczki
Mąka: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka

Z fasoli można zrobić nie tylko fasolową. Chrupiące i pyszne gofry czekają na Ciebie!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Gofry kojarzyły mi się nieodłącznie ze słońcem, wakacjami, dużą ilością bitej śmietany i porcją świeżych, sezonowych owoców. Tym razem jednak będzie odstępstwo od tej klasyki, którą zna każdy z dzieciństwa. Ten przepis na wegańskie gofry jest wyjątkowy, ponieważ ciasto ukręciłem z białą fasolą, której towarzyszy pełen aromatu tymianek. Wytrawne gofry będą od dzisiaj często gościć na moim stole.

Piękne jest to, że gofry BEZ jajek i BEZ mleka wychodzą ZE smakiem i są przeznaczone DLA KAŻDEGO. Jeśli poszukujesz takich “BEZOWYCH” przepisów, to zobacz koniecznie jak zrobić placuszki bez jajek oraz naleśniki bez jajek. Są to klasyki, które ze smakiem może zjeść KAŻDY.

Przepis na wegańskie gofry

Dzisiejsze gofry z fasoli są świetną alternatywą dla zwykłego, klasycznego pieczywa! Robi się je błyskawicznie, tak więc od dzisiaj nie musisz się już przejmować brakami w chlebaku. Wrzuć kilka łatwo dostępnych składników do kielicha blendera, zblenduj na gładką masę i upiecz wegańskie gofry.

Z czym jeść gofry z fasoli?

Wystarczy świeżego, chrupiącego gofra posmarować ulubioną pastą i przyozdobić świeżymi warzywami. U mnie był to klasyczny hummus, rukola, świeży tymianek, awokado, pomidor malinowy oraz sojonez. Świetnie sprawdzi się również własnej roboty wegański sos czosnkowy lub pesto bazyliowe.

Przepis na Wegańskie gofry z fasoli bez jajek i bez mleka

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 4 łyżki
Pieprz: szczypta
Sól: 1/2 łyżeczki
Mąka: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Fasolę odcedź, opłucz pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj mleko roślinne, olej oraz pieprz i sól. Zblenduj na gładkie, aksamitne ciasto.

2
Gotowe

Zawartość blendra przelej do miski. Dodaj mąkę, tymianek oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.

3
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i opcjonalnie wysmaruj ją odrobiną oleju. Piecz gofry przez kilka minut, do momentu aż staną się apetycznie złote i chrupiące (czas pieczenia zależy od gofrownicy). Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
previous
Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
Przepis na Wegańskie gofry BEZ jajek i BEZ mleka
next
Wegańskie gofry BEZ jajek i BEZ mleka
Przepis na Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
previous
Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
Przepis na Wegańskie gofry BEZ jajek i BEZ mleka
next
Wegańskie gofry BEZ jajek i BEZ mleka
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Wow wygląda bomba!! Czy myślisz że można je przerobić na takie na słodko?? Jakby tak pieprz i tymianek zastąpić cukrem i cynamonem? 🤔 Czy będzie bardzo czuć fasolę?

Kola

Jaką mąkę kupić zamoast pszennej?

Justyna

Z orkiszowej nie wyszło. Może to brak jajka????

Ola

a jaką masz moc gofrownicy?

Moje propozycje

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x