Wegańskie pancakes

Wegańskie pancakes

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 150g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Olej: do smażenia

Zobacz jak zrobić IDEALNE pankejki bez jajek!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Wegańskie pancakes

Puszyste placuszki skąpane w syropie klonowym, posypane startą czekoladą i podane w towarzystwie świeżych owoców… Takie poranki, to ja lubię! Jeśli dla Was również brzmi to jak udany początek dnia, to bardzo mi miło, ponieważ przygotowałem PROSTY przepis na wegańskie pancakes!

Pancakes, pankejki… czyli po prostu puszyste, mięciutkie placuszki, nazywane również naleśnikami w wersji amerykańskiej. Ja zrobiłem je w wersji klasycznej, ale jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dodać ulubione owoce, czy nawet posiekaną czekoladę.

Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie

Wegańskie pancakes – KĄCIK PORAD

  • Najlepiej użyć mleka sojowego.
  • Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz śmiało dodać troszkę mąki.
  • Polecam posmarowanie patelni olejem lub innym roślinnym tłuszczem. Placuszki dzięki temu będą ładnie zarumienione.
  • Do podania polecam wspomniany wcześniej syrop klonowy, miód, dżem lub ulubioną polewę. Do tego świeże owoce i można zajadać.

Szukasz więcej takich przepisów? Zobacz koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie. Z pewnością znajdziesz tam wiele pyszności dla siebie, jak i całej rodziny, w tym również przepis na klasyczne wegańskie naleśniki!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 150g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

W kubku wymieszaj mleko roślinne z octem i odstaw na 5 minut.

2
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wlej zawartość kubka i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz dosypać troszkę mąki.

3
Gotowe

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i smaż placuszki z obu stron na średnim ogniu, do momentu zarumienienia. Wielkość placuszków zależy tylko od Ciebie. Ja używałem około 1/2 chochelki na 1 placek.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
previous
Wegańskie drożdżówki z serem
Przepis na Pesto z rukoli
next
Pesto z rukoli
Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
previous
Wegańskie drożdżówki z serem
Przepis na Pesto z rukoli
next
Pesto z rukoli
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Najlepsze pankejki, jakie kiedykolwiek jadłam! Petarda! Puszyste, aż rozpływają się w ustach!

Hanna

Cy musi być ocet jabłkowy

Moje propozycje

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x