Ingredients
-
300 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
150-200g Mąka pszenna
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
do smażenia Olej
Wegańskie pancakes
Puszyste placuszki skąpane w syropie klonowym, posypane startą czekoladą i podane w towarzystwie świeżych owoców… Takie poranki, to ja lubię! Jeśli dla Was również brzmi to jak udany początek dnia, to bardzo mi miło, ponieważ przygotowałem PROSTY przepis na wegańskie pancakes!
Pancakes, pankejki… czyli po prostu puszyste, mięciutkie placuszki, nazywane również naleśnikami w wersji amerykańskiej. Ja zrobiłem je w wersji klasycznej, ale jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dodać ulubione owoce, czy nawet posiekaną czekoladę.
Wegańskie pancakes – KĄCIK PORAD
- Najlepiej użyć mleka sojowego.
- Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz śmiało dodać troszkę mąki.
- Polecam posmarowanie patelni olejem lub innym roślinnym tłuszczem. Placuszki dzięki temu będą ładnie zarumienione.
- Do podania polecam wspomniany wcześniej syrop klonowy, miód, dżem lub ulubioną polewę. Do tego świeże owoce i można zajadać.
Szukasz więcej takich przepisów? Zobacz koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie. Z pewnością znajdziesz tam wiele pyszności dla siebie, jak i całej rodziny, w tym również przepis na klasyczne wegańskie naleśniki!
Składniki
Mleko roślinne: 300 ml | |
Ocet jabłkowy: 1 łyżka | |
Mąka pszenna: 150-200g | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Najlepsze pankejki, jakie kiedykolwiek jadłam! Petarda! Puszyste, aż rozpływają się w ustach!
Cy musi być ocet jabłkowy
Albo ocet, albo sok z cytryny 🙂
Jak powinny wyglądać w środku ? Galaretowate ?
Nieee, powinny być puszyste i wyrośnięte 🙂
Wspaniale prosty przepis! 🙂 Dziękuję. Użyłam 200 g mąki orkiszowej jasnej, i 300 ml mleka migdałowego, wyszły idealnie. Gdyby ktoś sie zastanawiał, to mleko ryżowe nie sprawdzi się w przepisie, bo jest zbyt klejące się do patelni.
Super, bardzo mi miło, że placuszki posmakowały! Zapraszam również do skorzystania z pozostałych przepisów na blogu 🙂
ile pankecow wychodzi z jednej porcji?
Zależy od wielkości, ale powinno wyjść z podanych proporcji 8-10 sztuk 🙂
Jak ja Ci dziękuję za ten przepis! Karmię piersią i jestem na diecie eliminacyjnej z racji alergii Synka. Te pankejki to mistrzostwo świata! Dodałam mleka owsianego, bo sojowego nie mogę i wyszły przepyszne 😊
Bardzo dziękuję <3