Bułki z makiem

Bułki z makiem

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 250g
Mleko roślinne : 150ml
Mak niebieski : 5 łyżek
Drożdże instant : 1 opakowanie
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki

Nie masz ochoty na sztuczne marketowe pieczywo? Chcesz je zrobić samodzielnie? Polecam bułki z makiem - pasują do wszystkiego!

Składniki

Share

Bułki z makiem

Na blogu znajdziecie przepisy na wegańskie burgery, pasty kanapkowe, kilka pasztetów. Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce Hummusy i pasty. Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej, bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować ze względu na grykę. Postanowiłem więc przygotować klasyczne bułki z makiem.

Jestem wielkim fanem maku, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo mi smakuje. Jeśli obawiacie się jego smaku, to dajcie go mniej. Już niedługo zacznę myśleć nad fajnymi bułeczkami bezglutenowymi, więc zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 250g
Mleko roślinne : 150ml
Mak niebieski : 5 łyżek
Drożdże instant : 1 opakowanie
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, 3 łyżki maku oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Podziel je na 6 części i uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki delikatnie posmaruj wodą i obsyp pozostałym makiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.

Pasta ze słonecznika
Poprzedni
Pasta ze słonecznika
Sałatka z pieczarkami
Następny
Sałatka z pieczarkami




Pasta ze słonecznika
Pasta ze słonecznika
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

czytałam, że erytrol nie jest dobrą pożywką dla drożdży- czy to prawda? bułeczki pięknie wyrosły:)

Marta

Dzień dobry. Wczoraj szukałam książek na prezent dla bratanka mojego Męża i nie omieszkałam zajrzeć do działu kulinarnego. Tam znalazłam Pana książkę i oto jestem 😉 Czy da radę na jakieś pieczywko bez drożdży? Staram się ich unikać a lubię nowe przepisy 🙂

Pozdrawiam serdecznie, rozgoszczę się 🙂
Marta