Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g suchej
Ciecierzyca : 1 puszka 1 kubek = 100g suchej
Szpinak : 1 paczka
Olej : 1 łyżka
Czosnek : 2-3 ząbki
Pomidory suszone : 5 sztuk
Zielone oliwki : 10 sztuk
Oregano : 2 łyżeczki
Kumin : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Szybki obiad? Kasza jaglana ze szpinakiem nadciąga z pomocą. Danie bardzo proste i delikatne. Z pewnością posmakuje każdemu!

Składniki

Share

Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ma naprawdę wiele zalet. Poza tym nudnymi jak zawartość potasu, magnezu czy żelaza na uwagę zasługuje… smak i cena! Kaszę jaglaną uwielbiam za jej delikatność. Wspaniale smakuje na słodko (jagielnik), jak i na wytrawnie. Kasza jaglana ze szpinakiem to świetna opcja na szybki obiad. Dzięki dodaniu ciecierzycy zyskujemy danie, które ma stosunkowo dużo białka, natomiast dodatek suszonych pomidorów, oliwek i mojego ukochanego czosnku sprawia, że smak jest fenomenalny.

Jeśli nie przepadacie za zielonymi oliwkami, to z powodzeniem możecie je zastąpić czarnymi lub ewentualnie pominąć. Czosnku z pewnością nie można tutaj żałować, ponieważ szpinak, kasza jaglana i ciecierzyca go uwielbiają!

Kasza jaglana ze szpinakiem – i co jeszcze?

Inne ekspresowe dania obiadowe, które mogą Was zainteresować, to ryż z cukinią, szybkie spaghettimakaron ze szpinakiem, racuchy z truskawkami oraz racuchy z bananami. Wszystko pyszne i szybkie!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g suchej
Ciecierzyca : 1 puszka 1 kubek = 100g suchej
Szpinak : 1 paczka
Olej : 1 łyżka
Czosnek : 2-3 ząbki
Pomidory suszone : 5 sztuk
Zielone oliwki : 10 sztuk
Oregano : 2 łyżeczki
Kumin : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną. Na patelni rozgrzej olej. Pomidory suszone i czosnek pokrój. Wrzuć na patelnię i zamieszaj. Dodaj szpinak i odrobinę wody. Smaż pod przykryciem (około 5 minut), co chwilę mieszając - szpinak momentalnie zmniejszy swoją objętość.

2
Gotowe

Po 5 minutach do szpinaku dorzuć ciecierzycę, oliwki przekrojone na pół i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, porządnie wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Opcjonalnie podawaj z czarnuszką.

Sałatka z czarnego ryżu
Poprzedni
Sałatka z czarnego ryżu
Chlebek jaglany
Następny
Chlebek jaglany
Sałatka z czarnego ryżu
Sałatka z czarnego ryżu
Chlebek jaglany
Chlebek jaglany
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pola

Wyszła pyszota:),dziękuję.

Kinga

Ojej! Jak to się stało, że dopiero teraz tutaj trafiłam. 🙂 Czy to danie będzie również dobre na zimno, jako lunch w miejscu, gdzie nie mam niestety możliwości podgrzania?