Chlebek bananowy z mąki gryczanej

Chlebek bananowy z mąki gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 85g
Banan : 2 sztuki
Mleko roślinne : 50ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Kakao : 2 łyżki
Sól : szczypta
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki
Orzechy włoskie : 8 sztuk
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy : do smaku

Chlebek bananowy z mąki gryczanej to kolejna bezglutenowa i bezcukrowa propozycja na smakowite ciasto. Tym razem o smaku kakaowym!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej

Poprzednie ciasto bananowe bezglutenowe oraz racuchy z bananami zostały przez Was odebrane bardzo dobrze, więc tym razem postanowiłem zrobić coś… z bananami. Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej o smaku kakaowym.

Dlaczego bezglutenowy chlebek bananowy?

Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. Banalnie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne… Wciągają. Niby taka foremka powinna wystarczyć dla kilku osób… niby. To tak jak z Yeti czy ładną Niemką… Nie ma, jednak co się przejmować, bo tak samo jak poprzednie przepisy, tak i ten  nie posiada ani grama cukru… no chyba, że dodasz. Ja bym pewnie dodał, ale bycie fit jest w modzie, więc nie dodaję. A co!

Porady:

  • Banany powinny być bardzo, bardzo dojrzałe. Pojawiły się kropeczki? To ten moment w którym banan dojrzał do tego, aby zostać perfidnie wykorzystanym.
  • Przepis jest na jedną foremkę (u mnie wymiary: 10,5 cm x 23,5 cm) – możesz oczywiście zrobić w innej.
  • Orzechy włoskie możesz zastąpić innymi orzechami lub owocami. Świetnie sprawdzą się borówki i truskawki.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 85g
Banan : 2 sztuki
Mleko roślinne : 50ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Kakao : 2 łyżki
Sól : szczypta
Gałka muszkatołowa : szczypta
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki
Orzechy włoskie : 8 sztuk
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki, za wyjątkiem orzechów włoskich i 1 łyżki oleju, połącz ze sobą bardzo dokładnie. Najlepiej do tego celu użyć malaksera lub blendera.

2
Gotowe

Foremkę wysmaruj pozostałym olejem. Wlej ciasto oraz poukładaj orzechy i włóż foremkę do piekarnika. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasto bananowe bezglutenowe
Poprzedni
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Chleb z mąki gryczanej
Następny
Chleb z mąki gryczanej




Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Chleb z mąki gryczanej
Chleb z mąki gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula

Czym ewentualnie mogę zastąpić make gryczana? 🙂

Paula

Jaką inną mąką mogę ewentualnie zastąpić gryczaną? 🙂

Iwek

Zrobiłam dziś. Pyszności!

Domiuszka

5 minut w kuchni i już włożyłam do piekarnika. Czekam na rezultat. Ciekawe czy wytrzyma do śniadania. 🙂

Izabela

Czy można pominąć ocet jabłkowy i zastąpić mleko roślinne tradycyjnym?

Ania

Czy może być mąka gryczana pełnoziarnista ??