Naleśniki a’la bolognese

Naleśniki a’la bolognese

Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki : 6 sztuk
Na farsz
Olej : 2 łyżki
Cebula : 2 sztuki
Cukier : 1 łyżka
Pieczarki : 300g
Orzechy włoskie : 100g
Passata : 400g
Koncentrat pomidorowy : 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny : 1 łyżka
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Na beszamel
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku

Prawdziwy rarytas dla fanów naleśników i kuchni włoskiej!

Składniki

  • Na farsz

  • Na beszamel

Share

Przepis na naleśniki a’la bolognese

Jak dla mnie naleśników nigdy za wiele. Robiłem już naleśniki zapiekane z warzywami, gdzie wylądowała m.in. cukinia, papryka i brokuł, a tym razem poszedłem w prawdziwie włoskie klimaty. Zrobiłem naleśniki a’la bolognese zapiekane pod beszamelem. Nafaszerowane pieczarkami i orzechami włoskimi, to prawdziwa petarda dla podniebienia. W identycznym klimacie było moje wegańskie spaghetti bolognese, które również polecam.

Jakie naleśniki zrobić?

U mnie były to klasyczne naleśniki bez jajek, ale możesz również zrobić bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej lub naleśniki z mąki ryżowej. Jeśli beszamel też ma być bezglutenowy, to użyj do jego zrobienia mąki ryżowej.

Z czym podawać?

U mnie były to pomidorki koktajlowe oraz wegańskie pesto bazyliowe. Możesz również zrobić ulubioną sałatkę.

Lubisz naleśniki? Koniecznie sprawdź moje pozostałe przepisy na naleśniki!

Ocen: 4 Średnia: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki : 6 sztuk
Na farsz
Olej : 2 łyżki
Cebula : 2 sztuki
Cukier : 1 łyżka
Pieczarki : 300g
Orzechy włoskie : 100g
Passata : 400g
Koncentrat pomidorowy : 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny : 1 łyżka
Oregano : 1 łyżeczka
Bazylia : 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Cynamon : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Na beszamel
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Usmaż ulubione naleśniki.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, pokrój cebulę w kostkę, posyp cukrem i smaż przez 2 minuty. Dodaj posiekany czosnek.

3
Gotowe

Dorzuć posiekane orzechy, pieczarki i smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na farsz i gotuj około 5 minut.

4
Gotowe

Na naleśniki wyłóż farsz, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.

5
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

6
Gotowe

Włącz piekarnik na 200 stopni. Polej naleśniki beszamelem. Poukładaj pokrojone pomidorki koktajlowe na wierzchu. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Gotowe!

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
Poprzedni
Bułki z pieczarkami
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
Następny
Ciasto OREO z kaszą jaglaną
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
Bułki z pieczarkami
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
Ciasto OREO z kaszą jaglaną

1
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Smakołyki Asi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Smakołyki Asi
Gość

Ale bym zjadła takich naleśniczków 🙂