Masło orzechowe

3 0
Masło orzechowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Orzeszki ziemne:: 500g
Sól:: opconalnie 1/2 łyżeczki

Nutritional information

100g
Porcja
610
Kalorie
26.6g
Białko
48g
Tłuszcze
14.4g
Węglowodany
  • 5 minut
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

Share

Przepis na masło orzechowe

Niesłychanie tanie i pyszne smarowidło… masło orzechowe. Największym kosztem mogą okazać się nasze bezpowrotnie utracone nerwy… Jeśli posiadamy bardzo słaby blender. Miksowanie może okazać się katorgą, drogą przez mękę, a na sam koniec syzyfową pracą. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić naprawdę fajne i kremowe masło orzechowe, powinniśmy najpierw zaopatrzyć się w przyzwoity blender, malakser lub robot do zadań specjalnych jak thermomix. Wielu ludzi decyduje się na kupne smarowidła, ale one zawierają najczęściej dodatek oleju palmowego w ilości od 6% do nawet 50%. Tak więc nie są najlepszym wyborem, jeśli dbamy o zdrowie. Poza tym różnica w smaku między sklepowym a domowym masłem orzechowym jest ogromna. Ja osobiście robię je w blenderze kielichowym. Zajmuje mi to nie więcej niż 3-4 minuty. Co prawda muszę cały czas pilnować, odgarniać z boków kielicha, ale te kilka minut to nic strasznego. Zwłaszcza że po tym czeka na nas tak wspaniała nagroda. Mi masło wychodzi nawet z samych orzechów, ale wolę dodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie.

Przepis na masło orzechowe – a do czego je użyć?

Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym, zupę orzechową, curry z batatem czy tajską sałatkę. Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane, to moje klasyki.

Zrób domowe masło orzechowe. Na pewno będzie bazą dla niejednego przepisu na tym blogu.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Orzeszki ziemne:: 500g
Sól:: opconalnie 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji - u mnie, tak jak wspomniałem, zajmuje to około 3-4 minuty. Używam funkcji puls a w międzyczasie przegarniam pozostałe na bokach kielicha resztki orzeszków do dalszego zmiksowania.

Konrad Budzyk

Przepis na naleśniki z brokułami
previous
Naleśniki z brokułami
Wegańska pasta bezrybna przepis
next
Pasta bezrybna
Przepis na naleśniki z brokułami
previous
Naleśniki z brokułami
Wegańska pasta bezrybna przepis
next
Pasta bezrybna
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

A ja zawsze prażę najpierw orzechy na patelni. Polecam tosty z masłem orzechowym i bananami .❤

Konrad Budzyk

Ja prażę nerkowce jak chcę z nich masło. Rewelacją! szkoda, że takie drogie 😉

Ola

Polecam spróbować też masła z pistacji, łuskanie ich zajmuje trochę czasu, ale warto!

Ania

Jeśli już dodajesz olej to jakiego najczęściej używasz? Testowałeś z różnymi? Ja zwykle robię bez oleju, ale jak są takie „suche” orzechy to by się czasem przydało troszkę dolać dla lepszej konsystencji

Konrad Budzyk

Rzepakowy lub z pestek winogron 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x