Masło orzechowe

Masło orzechowe

Składniki

Ilość porcji:
Orzeszki ziemne : 500g
Sól : 1/2 łyżeczki opconalnie

Składniki

Share

Przepis na masło orzechowe

Niesłychanie tanie i pyszne smarowidło… masło orzechowe. Największym kosztem mogą okazać się nasze bezpowrotnie utracone nerwy… Jeśli posiadamy bardzo słaby blender. Miksowanie może okazać się katorgą, drogą przez mękę, a na sam koniec syzyfową pracą. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić naprawdę fajne i kremowe masło orzechowe, powinniśmy najpierw zaopatrzyć się w przyzwoity blender, malakser lub robot do zadań specjalnych jak thermomix. Wielu ludzi decyduje się na kupne smarowidła, ale one zawierają najczęściej dodatek oleju palmowego w ilości od 6% do nawet 50%. Tak więc nie są najlepszym wyborem, jeśli dbamy o zdrowie. Poza tym różnica w smaku między sklepowym a domowym masłem orzechowym jest ogromna. Ja osobiście robię je w blenderze kielichowym. Zajmuje mi to nie więcej niż 3-4 minuty. Co prawda muszę cały czas pilnować, odgarniać z boków kielicha, ale te kilka minut to nic strasznego. Zwłaszcza że po tym czeka na nas tak wspaniała nagroda. Mi masło wychodzi nawet z samych orzechów, ale wolę dodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie.

Przepis na masło orzechowe – a do czego je użyć?

Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym, zupę orzechową, curry z batatem czy tajską sałatkę. Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane, to moje klasyki.

Zrób domowe masło orzechowe. Na pewno będzie bazą dla niejednego przepisu na tym blogu.

Ocen: 1 Średnia: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Orzeszki ziemne : 500g
Sól : 1/2 łyżeczki opconalnie

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji - u mnie, tak jak wspomniałem, zajmuje to około 3-4 minuty. Używam funkcji puls a w międzyczasie przegarniam pozostałe na bokach kielicha resztki orzeszków do dalszego zmiksowania.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Łosoś z marchewki
Poprzedni
Łosoś z marchewki
Jak zrobić hummus? Prosty przepis
Następny
Jak zrobić hummus? Prosty przepis
Łosoś z marchewki
Łosoś z marchewki
Jak zrobić hummus? Prosty przepis
Jak zrobić hummus? Prosty przepis

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AniaOlaKonrad BudzykBeata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Beata
Gość
Beata

A ja zawsze prażę najpierw orzechy na patelni. Polecam tosty z masłem orzechowym i bananami .❤

Ola
Gość

Polecam spróbować też masła z pistacji, łuskanie ich zajmuje trochę czasu, ale warto!

Ania
Gość

Jeśli już dodajesz olej to jakiego najczęściej używasz? Testowałeś z różnymi? Ja zwykle robię bez oleju, ale jak są takie “suche” orzechy to by się czasem przydało troszkę dolać dla lepszej konsystencji