Pierogi z zieloną soczewicą

0 0
Pierogi z zieloną soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów
Farsz
Soczewica zielona:: 125g
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Pomidory suszone:: pomidory w zalewie 6 sztuk
Olej:: z pomidorów 5 łyżek
Kumin:: 3 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
41
Kalorie
1.5g
Białko
2.5g
Tłuszcz
3.4g
Węgl.
0.8g
Błonnik

Znudziły Ci się pierogi ze sklepowymi, oklepanymi farszami? Zrób koniecznie pierogi z zieloną soczewicą. Smakiem z pewnością Cię powalą!

  • 30 min
  • Serves 25
  • Easy

Ingredients

  • Farsz

Share

Pierogi z zieloną soczewicą

Często przeglądam sklepowe pki w poszukiwaniu wegańskich pierogów i jedyne na co trafiam to kapucha z grzybami… Zmuszony ogromną chcicą na pierogi z zieloną soczewicą, ruszyłem się do kuchni i przygotowałem je samodzielnie. Po zjedzeniu absolutnie tej decyzji nie żałuję! Zresztą jak połączenia zielonej soczewicy, suszonych pomidorów i kuminu można by żałować.

U mnie farsz trafił do ciasta z mąki ryżowej, ale możesz również użyć innego, ulubionego.

Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów
Farsz
Soczewica zielona:: 125g
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Pomidory suszone:: pomidory w zalewie 6 sztuk
Olej:: z pomidorów 5 łyżek
Kumin:: 3 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przepłucz. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj i zeszklij na patelni na łyżce oleju. W wysokim pojemniku umieść wszystkie składniki i zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Nadzienie jest gotowe! Teraz nałóż farsz na swoje ulubione ciasto pierogowe i ugotuj.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
previous
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Pierogi z bobem
next
Pierogi z bobem
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
previous
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Pierogi z bobem
next
Pierogi z bobem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MOnika

A podane wartości odżywcze dotyczą porcji farszu czy całego pieroga?

Agnieszka

czy ten farsz nie będzie rzadki i nie będzie się wylewał z pierogów, kolor soczewicy nie ma znaczenia w konsystencji?

Hanna

Wyszły pyszne z ciastem z mąki orkiszowej ❤ kolejny świetny przepis – czekam niecierpliwie na książkę;) pozdrawiam

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x