Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe : na 25 pierogów
Farsz
Soczewica zielona : 125g
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Pomidory suszone : 6 sztuk pomidory w zalewie
Olej : 5 łyżek z pomidorów
Kumin : 3 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Znudziły Ci się pierogi ze sklepowymi, oklepanymi farszami? Zrób koniecznie pierogi z zieloną soczewicą. Smakiem z pewnością Cię powalą!

Składniki

  • Farsz

Share

Pierogi z zieloną soczewicą

Często przeglądam sklepowe pki w poszukiwaniu wegańskich pierogów i jedyne na co trafiam to kapucha z grzybami… Zmuszony ogromną chcicą na pierogi z zieloną soczewicą, ruszyłem się do kuchni i przygotowałem je samodzielnie. Po zjedzeniu absolutnie tej decyzji nie żałuję! Zresztą jak połączenia zielonej soczewicy, suszonych pomidorów i kuminu można by żałować.

U mnie farsz trafił do ciasta z mąki ryżowej, ale możesz również użyć innego, ulubionego.

Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe : na 25 pierogów
Farsz
Soczewica zielona : 125g
Cebula biała : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Pomidory suszone : 6 sztuk pomidory w zalewie
Olej : 5 łyżek z pomidorów
Kumin : 3 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przepłucz. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj i zeszklij na patelni na łyżce oleju. W wysokim pojemniku umieść wszystkie składniki i zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Nadzienie jest gotowe! Teraz nałóż farsz na swoje ulubione ciasto pierogowe i ugotuj.

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Poprzedni
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Pierogi z bobem
Następny
Pierogi z bobem




Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MOnika

A podane wartości odżywcze dotyczą porcji farszu czy całego pieroga?

Agnieszka

czy ten farsz nie będzie rzadki i nie będzie się wylewał z pierogów, kolor soczewicy nie ma znaczenia w konsystencji?

Hanna

Wyszły pyszne z ciastem z mąki orkiszowej ❤ kolejny świetny przepis – czekam niecierpliwie na książkę;) pozdrawiam