Sos orzechowy

Sos orzechowy

Składniki

Ilość porcji:
Masło orzechowe : 200g
Mleczko kokosowe : 100ml
Woda : do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Cebula biała : 1 sztuka
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Sok z cytryny : 4 łyżki
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : niewielka kosteczka
Harrisa : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Olej kokosowy : 1 łyżka lub inny

Przepis na sos orzechowy a'la holenderski pochodzi z kuchni Indonezyjskiej i został troszkę zmodyfikowany, aby sprostać zaspokojeniu mojego podniebienia.

Składniki

Share

Sos orzechowy poznałem dzięki mamie. Kilka lat wstecz przywiozła z Holandii sos, który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to są moje smaki! Zawsze uwielbiałem orzeszki ziemne. Od dawna najlepszym jedzeniem na smutki, radość czy zmęczenie były kanapki z masłem orzechowym i dżemem.

Podobno w Holandii nałogowo pakują go do wszystkiego. Widocznie wiedzą co dobre! Jest popularny na równi z keczupem w polskich budach z fastfoodem. Nic dziwnego, bo smak naprawdę jest powalający i uzależnia! Sam sos orzechowy pochodzi z dawnej kolonii holenderskiej, czyli Indonezji.

Gotowy sos jest kremowy, z przyjemną nutką ostrości, która się ukazuje, gdy przegryzie się w lodówce przez chociaż kilkanaście minut. Dlatego właśnie jeśli spróbujesz sosu zaraz po zblendowaniu, to nie rzucaj się po więcej harrisy lub papryczek do dodania jak szczerbaty na suchary, bo on swojej mocy jeszcze nabierze 😉

Do czego pasuje sos orzechowy?

Sos orzechowy to świetny dodatek do dań a’la mięsnych. Ja przygotowałem wczoraj z nim burgery, które pojawią się jutro na blogu, ale rewelacyjnie powinien spisać się również z takimi pysznościami, jak na przykład pieczone bataty czy chlebki naan. Równie dobrze poradzi sobie na grillu. Wystarczy zamarynować w nim to co chcemy ugrillować i otrzymujemy coś niesamowicie pysznego!

Sos orzechowy

[Ocena: 4]




Składniki

Ilość porcji:
Masło orzechowe : 200g
Mleczko kokosowe : 100ml
Woda : do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Cebula biała : 1 sztuka
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Sok z cytryny : 4 łyżki
Sos sojowy jasny : 3 łyżki
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : niewielka kosteczka
Harrisa : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Olej kokosowy : 1 łyżka lub inny

Wykonanie

1
Gotowe

Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, przełóż ją do blendera.

2
Gotowe

Dodaj pozostałe składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

3
Gotowe

Odstaw do lodówki na kilkanaście minut i ewentualnie jeszcze delikatnie dopraw.

Poprzedni
Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej
Następny
Kopytka z batatów




Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej
Kopytka z batatów
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

“w piorka” czyli jak?

sonia

czy da się czymś zastąpić mleczko kokosowe?