Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 250g
Mleko sojowe : 300ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 6 łyżek
Truskawki : 300g
Sól : szczypta
Kardamon : 1/3 łyżeczki
Cynamon : 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki
Opcjonalnie
Siemię lniane : 1 łyżka

Chcesz przygotować ciekawe placuszki? Sięgnij najlepiej po przepis na racuchy z truskawkami! Pulchniutkie, słodziutkie... idealne.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Racuchy z truskawkami

Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy z bananami, więc teraz przyszedł czas na racuchy z truskawkami, bo w końcu mamy na nie sezon, więc trzeba je maksymalnie wykorzystać.

Porady:

  • Chcesz zrobić wersję bezglutenową? Racuchy wyjdą również na mące gryczanej! Koniecznie spróbuj.
  • Jeśli nie masz pod ręką truskawek, a racuchy spędzają Ci sen z powiek, to sięgnij po inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki.
  • Nie chcesz używać mleka sojowego? Nic straconego. Zastąp je ewentualnie mlekiem ryżowym lub migdałowym.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 250g
Mleko sojowe : 300ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 6 łyżek
Truskawki : 300g
Sól : szczypta
Kardamon : 1/3 łyżeczki
Cynamon : 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki
Opcjonalnie
Siemię lniane : 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

W szklance lub pojemniczku wymieszaj mleko sojowe z octem i odstaw na 15-20 minut.

2
Gotowe

Do miseczki wrzuć wszystkie składniki za wyjątkiem truskawek i 1 łyżki oleju, która posłuży do smażenia racuszków. Zmiksuj masę na gładko.

3
Gotowe

Truskawki umyj, pozbądź się zielonych części i pokrój na 4 części. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju (średni ogień). Gdy jest już rozgrzana, rozlewaj na patelni ciasto formując racuszki (1 racuszek = 1 spora łyżka). Po 2 minutach smażenia układaj na racuszkach truskawki, delikatnie je wbijając do środka. Gdy racuszki są już zrumienione, obróć je na drugą stronę i smaż do momentu zrumienienia.

Pasta z ciecierzycy i awokado
Poprzedni
Pasta z ciecierzycy i awokado
Gofry ziemniaczane
Następny
Gofry ziemniaczane




Pasta z ciecierzycy i awokado
Pasta z ciecierzycy i awokado
Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kaśka

Super! Jutro wypróbuję

Ewelina

A maka ryzowa bedzie oki?🙂

Ola

Domowe mleko kokosowe się nada ? Chce je dać synowi i wolę unikać gotowych produktów, a kokosowe mam zrobione;)

Ola

Zrobione 🙂 bardzo dobre 🙂

Monika

Ja wczoraj zrobilam z maki gryczanej, dodalam troszke wiecej mleka niz w przepisie i wyszly super! Zdrowe i syte, polecam 🙂