Barszcz wigilijny

0 0
Barszcz wigilijny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Buraki: 1kg
Marchewka: 1 duża
Pietruszka: 1 sztuka
Seler: 1/4 dużego
Por: 1/3 sztuki
Jabłko: 1 małe
Czosnek: 4 ząbki
Grzyby suszone: 30g
Liście laurowe: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Pieprz: 10 ziarenek
Woda: 2 litry
Sól: do smaku
Zakwas z buraków: 500 ml

Postny barszcz wigilijny to obowiązkowa potrawa na święta Bożego Narodzenia!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Na wigilijnym stole jest zawsze mnogość potraw. W moim domu niektóre z nich co roku się wymieniają, aby móc przetestować coś nowego, ale są oczywiście pozycje obowiązkowe, bez których święta nie mogłyby się odbyć. Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie, to dla mnie kwintesencja tych świąt.

Barszcz wigilijny

Dzisiejsza zupa jest przeze mnie robiona bardzo często nie tylko od święta. Uwielbiam pić barszcz czerwony prosto z kubka, bez żadnych dodatków. Klarowny, lekko pikantny, delikatnie kwaśny, a jednocześnie słodki… PERFEKCYJNY! Wyjątkowego smaku nabiera dzięki bardzo dużej ilości warzyw, grzybom suszonym, jabłku oraz zakwasowi.

Barszcz czerwony nie może się obyć bez dobrej jakości zakwasu. Możesz go zrobić samodzielnie -> przepis na zakwas z buraków – lub kupić gotowy w sklepie. To od niego w dużej mierze zależy smak barszczu, dlatego nie ma co na nim oszczędzać, a najlepiej samemu go ukisić. Ilość dodanego zakwasu zależy od indywidualnych preferencji. Dla mnie 500 ml to ilość idealna, ale dla Ciebie może być to odrobinę za dużo lub za mało. Najlepiej dodawaj go stopniowo.

Idealnie nadaje się zarówno do podania z krokietem, jak i z uszkami. Ja najchętniej robię pieczone krokiety, panierowane w orzechach włoskich. Są one zdecydowanie dużo zdrowsze od tych smażonych. Bardzo często piekę również drożdżowe kapuśniaczki… Oj jak ja je lubię!

Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernikpierniczki bez jajek oraz wegański bigos. Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się również niezawodna łososiowa marchewka oraz wegański majonez.

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i zabrać się za kiszenie i gotowanie. W końcu barszcz wigilijny sam się nie zrobi!

Barszcz wigilijny, barszcz czerwony na wigilię, przepis na barszcz czerwony wigilijny

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Buraki: 1kg
Marchewka: 1 duża
Pietruszka: 1 sztuka
Seler: 1/4 dużego
Por: 1/3 sztuki
Jabłko: 1 małe
Czosnek: 4 ząbki
Grzyby suszone: 30g
Liście laurowe: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Pieprz: 10 ziarenek
Woda: 2 litry
Sól: do smaku
Zakwas z buraków: 500 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w urządzeniu typu thermomix. Następnie przełóż warzywa do dużego garnka.

2
Gotowe

Dodaj pokrojonego na kilka kawałków pora, pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek, grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz troszkę soli. Zalej całość wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 40-50 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie zmniejsz ogień na mały, wlej zakwas i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.

4
Gotowe

Przestudzony barszcz odcedź, żeby był czysty i klarowny. Podczas podgrzewania nie doprowadzaj do zagotowania, aby nie stracił koloru.

5
Gotowe

Barszcz wigilijny jest już gotowy. Życzę Ci smacznego oraz szczęśliwych i spokojnych świąt!

Konrad Budzyk

Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
previous
Wegański piernik
Łosoś z marchewki
next
Łosoś z marchewki
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
previous
Wegański piernik
Łosoś z marchewki
next
Łosoś z marchewki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x