• Home
  • Obiady
  • Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

0 0
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Nadzienie
Kapusta kiszona: 500g
Grzyby suszone: 40g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 1 ząbek
Olej rzepakowy: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Świeże drożdże: 50g
Cukier: 3 łyżeczki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
Olej rzepakowy: 4 łyżki
Dodatkowo
Kminek: do posypania
Olej: do posmarowania

Co zrobić do barszczu? Obowiązkowo kapuśniaczki!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Nadzienie

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Share

Kapuśniaczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i okresem świątecznym. Tym razem postanowiłem przygotować przepis na drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Wspaniale smakują w towarzystwie domowego barszczu, jak i tego torebkowego.

Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

Cudownie puszyste ciasto, delikatna kapusta, aromatyczne grzyby leśne… Klasyczny, ale jednocześnie wyjątkowy i wciągający smak. Dodatek kminku nie tylko sprawianie, że kapusta jest dla nas łatwiej strawna, ale również nadaje kapuśniaczkom wyjątkowego sznytu. Drożdżowe kapuśniaczki to obowiązkowa pozycja do zrobienia w okresie świątecznym!

Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik, pierniczki bez jajek oraz wegański bigos. Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się również niezawodna łososiowa marchewka oraz sojonez.

Przepis na Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Nadzienie
Kapusta kiszona: 500g
Grzyby suszone: 40g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 1 ząbek
Olej rzepakowy: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Świeże drożdże: 50g
Cukier: 3 łyżeczki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
Olej rzepakowy: 4 łyżki
Dodatkowo
Kminek: do posypania
Olej: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Nadzienie

Kapustę umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj suszone grzyby. Gotuj do miękkości kapusty przez około 1 godzinę. Po tym czasie odcedź, odciśnij i posiekaj kapustę.

2
Gotowe

Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na patelni przez kilka minut. Dodaj cebulę do kapusty, wlej sos sojowy i wymieszaj bardzo dokładnie. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

3
Gotowe

Ciasto

Mleko roślinne, drożdże oraz cukier wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj mąkę, sól oraz olej i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj przez około 5-8 minut - aż będzie gładkie i delikatne. Przełóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

4
Gotowe

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt kwadratu i podziel przy pomocy noża wzdłuż na 2 części. Na każdej z nich rozłóż nadzienie i zwiń w rulonik. Ruloniki pokrój nożem i powstałe kapuśniaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

5
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kapuśniaczki posmaruj odrobiną oleju i posyp kminkiem. Wsadź do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
previous
Wegański piernik
Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZANIEC!
next
Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZAŃCA!
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
previous
Wegański piernik
Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZANIEC!
next
Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZAŃCA!
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Mega przepis! Kapuśniaczki były niewiarygodnie smaczne. Dzięki 🙏🏼

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x