Ingredients
-
Nadzienie
-
500g Kapusta kiszona
-
40g Grzyby suszone
-
1 duża Cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżka Olej rzepakowy
-
2 łyżki Sos sojowy
-
Ciasto
-
250 ml Mleko roślinne
-
50g Świeże drożdże
-
3 łyżeczki Cukier
-
500g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Sól
-
4 łyżki Olej rzepakowy
-
Dodatkowo
-
do posypania Kminek
-
do posmarowania Olej
Kapuśniaczki nieodłącznie kojarzą mi się z zimą i okresem świątecznym. Tym razem postanowiłem przygotować przepis na drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Wspaniale smakują w towarzystwie domowego barszczu, jak i tego torebkowego.
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
Cudownie puszyste ciasto, delikatna kapusta, aromatyczne grzyby leśne… Klasyczny, ale jednocześnie wyjątkowy i wciągający smak. Dodatek kminku nie tylko sprawianie, że kapusta jest dla nas łatwiej strawna, ale również nadaje kapuśniaczkom wyjątkowego sznytu. Drożdżowe kapuśniaczki to obowiązkowa pozycja do zrobienia w okresie świątecznym!
Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik, pierniczki bez jajek oraz wegański bigos. Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się również niezawodna łososiowa marchewka oraz sojonez.
Składniki
Nadzienie |
|
Kapusta kiszona: 500g | |
Grzyby suszone: 40g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Olej rzepakowy: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Ciasto |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Świeże drożdże: 50g | |
Cukier: 3 łyżeczki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Olej rzepakowy: 4 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Kminek: do posypania | |
Olej: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
NadzienieKapustę umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj suszone grzyby. Gotuj do miękkości kapusty przez około 1 godzinę. Po tym czasie odcedź, odciśnij i posiekaj kapustę. |
2
Gotowe
|
Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na patelni przez kilka minut. Dodaj cebulę do kapusty, wlej sos sojowy i wymieszaj bardzo dokładnie. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. |
3
Gotowe
|
CiastoMleko roślinne, drożdże oraz cukier wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj mąkę, sól oraz olej i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj przez około 5-8 minut - aż będzie gładkie i delikatne. Przełóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. |
4
Gotowe
|
Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt kwadratu i podziel przy pomocy noża wzdłuż na 2 części. Na każdej z nich rozłóż nadzienie i zwiń w rulonik. Ruloniki pokrój nożem i powstałe kapuśniaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kapuśniaczki posmaruj odrobiną oleju i posyp kminkiem. Wsadź do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. smacznego! |
Mega przepis! Kapuśniaczki były niewiarygodnie smaczne. Dzięki 🙏🏼
Bardzo dziękuję <3 🙂
Piekarnik gora- dół? A jakiej mniej więcej wielkości kwadraty?
Tak, góra-dół 🙂 Rozwałkować można na kwadraty około 40cm 🙂
Rewelacyjny przepis ❤️
Bardzo mi miło 🙂 💗