Kiszone buraki

Kiszone buraki

Składniki

Ilość porcji:
Buraki : 1kg
Czosnek : 6 ząbków
Liście laurowe : 9 sztuki
Ziele angielskie : 9 sztuki
Pieprz : 1 łyżka
Sól : 2 łyżki
Woda : 2 litry

Chcesz coś ukisić? Zacznij do kiszonych buraków, są najlepsze!

Składniki

Share

Kiszone buraki

W ostatnim czasie kiszenie powróciło do łask. Ludzie przypomnieli sobie o wspaniałym smaku kiszonek, oraz o ich właściwościach zdrowotnych. Dla mnie kiszone buraki są najlepsze, dlatego właśnie przepisem na nie, chce się z Wami podzielić.

Najbardziej lubię zakwas powstały z kiszenia buraków i to właśnie dla niej, tak chętnie je robię. Często na śniadanie kręcę sobie hummus, świeże, domowe podpłomyki, a do tego nalewam dużą szklankę soku z kiszonych buraków. Te smaki pasują do siebie niesamowicie dobrze.

Kiszonych buraków nie pasteryzuję, bo nie trzeba. Po odcedzeniu i wsadzeniu do lodówki, proces fermentacji się zatrzymuje. Nie przechowuję zakwasu zbyt długo, pomimo, że się da, ponieważ wolę robić go na bieżąco. Tak według mnie smakuje najlepiej.

Co można zrobić z kiszonych buraków?

Możesz ugotować wspaniały barszcz, użyć buraczków do surówki, sałatki lub spałaszować je na kanapce.

Informacje dodatkowe

  • Zalewam buraki gorącą wodą, żeby oddały jeszcze więcej soku oraz zmiękły.
  • Z podanych proporcji powinny Ci wyjść 3 duże słoiki kiszonych buraków. Do kiszenia możesz również użyć glinianego naczynia lub dużego szklanego słoja.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Buraki : 1kg
Czosnek : 6 ząbków
Liście laurowe : 9 sztuki
Ziele angielskie : 9 sztuki
Pieprz : 1 łyżka
Sól : 2 łyżki
Woda : 2 litry

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki obierz i umyj.

2
Gotowe

Pokrój je w paski lub plasterki i upychaj ciasno w czystych słoikach. Napełniaj je do 2/3 wysokości.

3
Gotowe

Dodaj czosnek i przyprawy (poza solą). Jeśli używasz jednego słoika, to wszystko do jednego, jeśli tak jak ja masz 3 słoiki, to podziel na trzy.

4
Gotowe

Zagotuj wodę, dodaj sól i zalej buraki. Upewnij się, że nie wystają ponad poziom wody. W razie potrzeby dociśnij. Po przestudzeniu przykryj słoiki i odstaw na około 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas możesz odkryć słoik, zamieszać i spróbować. Po tym czasie przecedź zawartość słoika przez sitko, zakwas przelej do butelek i przechowuj w lodówce, a buraczki zjedz.

Krem z kalafiora
Poprzedni
Krem z kalafiora
Sałatka z kiszonych buraków
Następny
Sałatka z kiszonych buraków




Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Najlepsze, samo zdrowie, a dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie 🙂

Beata M.

Robiłam już w tym roku, ale nigdy jeszcze nie dodawałam imbiru i goździków. Ciekawy pomysł 🙂