Krokiety z piekarnika

Krokiety z piekarnika

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto na naleśniki : na 6 sztuk
Orzechy włoskie : 50g
Farsz
Pieczarki : 400g
Borowiki suszone : 20g
Cebula biała : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Tymianek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Lubisz krokiety, ale starasz się dbać o sylwetkę? Mam na to radę! Zrób krokiety z piekarnika i zapomnij o ograniczeniach. Są pyszne i bezgrzeszne... ale grzechu warte.

Składniki

  • Farsz

Share

Krokiety z piekarnika

Jestem ogromnym fanem krokietów. Niestety, w sklepach spożywczych na wegańskie nigdy nie natrafiłem, a coraz większe ciśnienie na ich pochłonięcie skłoniło mnie do skierowania się w stronę kuchni. Jako że ostatnio ograniczam niezdrowe i tłuste jedzenie, to postanowiłem zrobić krokiety z piekarnika w panierce ze zmielonych orzechów włoskich. Nie dość, że są o wiele zdrowsze, to do tego niesamowicie dobrze smakują. Oczywiście, jeśli chcecie zastąpić orzechy, to droga wolna. W ich miejsce możecie użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam do stestowania mojej propozycji. Liczę na to, że krokiety z piekarnika podbiją Wasze serca.

Naleśniki do krokietów zrobiłem z przepisu na klasyczne naleśniki z mąki orkiszowej i dla nich jest obliczona kaloryczność. Na blogu znajdziesz również kilka przepisów na naleśniki bezglutenowe, których możesz z powodzeniem użyć.

U mnie, jak zresztą dobrze widać, wsad jest mocno grzybowy. Użyłem zarówno pieczarek, jak i moich ukochanych borowików. Farsz możecie dowolnie modyfikować, m.in. przez dodanie kapusty kiszonej, zamiany borowików na inne grzyby etc. Zachęcam do eksperymentowania.

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto na naleśniki : na 6 sztuk
Orzechy włoskie : 50g
Farsz
Pieczarki : 400g
Borowiki suszone : 20g
Cebula biała : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Tymianek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Usmaż 5 naleśników, a pozostałe ciasto zostaw. Przyda się podczas panierowania!

2
Gotowe

Cebulę, czosnek i pieczarki posiekaj, a borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, a następnie również posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć grzyby, cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy. Smaż około 5-10 minut - ważne, żeby woda, która wyjdzie z pieczarek odparowała.

3
Gotowe

Zmiel orzechy włoskie w malakserze lub przy pomocy młynka do kawy.

4
Gotowe

Na każdego naleśnika nałóż farsz, złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. W taki sposób otrzymasz pięknie zwinięte krokiety. Każdego zamocz w pozostałym cieście naleśnikowym, obtocz w zmielonych orzechach i połóż na blaszce lub w foremce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 10 minut lub do momentu zarumienienia.

Bób po chorwacku
Poprzedni
Bób po chorwacku
Gofry po meksykańsku
Następny
Gofry po meksykańsku




Bób po chorwacku
Bób po chorwacku
Gofry po meksykańsku
Gofry po meksykańsku
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia 66

Super pomysł, mam gosci i myślę co jutro na obiad 🙂 ostatnio często mi podsyłasz pomysł na obiad dzięki

Katarzyna

Dziękuję za wspaniały przepis.
Nie miałam tylko orzechów, zrobiłam panierkę z mielonych migdałów i sezamu.