Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Buraki: 500g
Czosnek: 1 ząbek
Imbir: 1 cm
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Bulion: 500 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Sok z cytryny: 2 łyżki

Cudownie czerwony, aromatyczny i gładki krem z buraków!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa krem z pieczonych buraków

W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać o solidnej dawce warzyw. Z dostępem do buraków nie ma w tym czasie w ogóle problemu, tak więc proponuję Wam pyszny krem z pieczonych buraków.

Gdy lata temu otwierałem własną restaurację, to właśnie krem z pieczonych buraków wleciał jako pierwszy do stałej oferty. Był najpopularniejszą zupą i nie ma co się dziwić. Jest zdrowy, aromatyczny, cudownie gładki… po prostu pyszny! 😍

Zupa krem z pieczonych buraków

Z czym podawać krem z buraków?

Dzisiaj podałem go z orzechami nerkowca i posiekaną, zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy, czarnuszka i roślinna śmietanka.

Czy mleko kokosowe może być domowe?

Do przygotowania zupy możesz użyć mleczka kokosowego z puszki lub ukręcić własne mleko kokosowe. W przypadku domowego mleka pamiętaj, żeby użyć “twardej” części, która się oddzieli po kilku godzinach w lodówce od wody. Ja do kielicha blendera wlałem wymieszane mleczko z bulionem 😅

Lubisz zupy krem? Zobacz również moje pozostałe jesienne przepisy na krem z dyni, krem z pieczonej papryki, krem z kalafiora oraz krem z marchewki.

Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem “BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Buraki: 500g
Czosnek: 1 ząbek
Imbir: 1 cm
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Bulion: 500 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Sok z cytryny: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki umyj, jeśli są bardzo duże to pokrój na kilka części i upiecz w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 60 minut.

2
Gotowe

Do kielicha blendera dodaj miękkie, upieczone i obrane buraki oraz pozostałe składniki. Blenduj na funkcji "ZUPA" w blenderze Wartmann lub zblenduj na gładko, przelej do garnka i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu.

3
Gotowe

Podawaj gotową zupę z ulubionymi dodatkami.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe i do czego je użyć?
previous
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
next
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Jak zrobić domowe mleko kokosowe i do czego je użyć?
previous
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
next
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Zupa wyszła przepyszna! Podałam z rukolą zamiast pietruszki i dobrze się to komponowało 🙂

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x