Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki

Ilość porcji:
Buraki : 500g
Czosnek : 1 ząbek
Imbir : 1 cm
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Bulion : 500 ml
Tymianek : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki

Cudownie czerwony, aromatyczny i gładki krem z buraków!

Składniki

Share

Zupa krem z pieczonych buraków

W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać o solidnej dawce warzyw. Z dostępem do buraków nie ma w tym czasie w ogóle problemu, tak więc proponuję Wam pyszny krem z pieczonych buraków.

Gdy lata temu otwierałem własną restaurację, to właśnie krem z pieczonych buraków wleciał jako pierwszy do stałej oferty. Był najpopularniejszą zupą i nie ma co się dziwić. Jest zdrowy, aromatyczny, cudownie gładki… po prostu pyszny! 😍

Zupa krem z pieczonych buraków

Z czym podawać krem z buraków?

Dzisiaj podałem go z orzechami nerkowca i posiekaną, zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy, czarnuszka i roślinna śmietanka.

Czy mleko kokosowe może być domowe?

Do przygotowania zupy możesz użyć mleczka kokosowego z puszki lub ukręcić własne mleko kokosowe. W przypadku domowego mleka pamiętaj, żeby użyć “twardej” części, która się oddzieli po kilku godzinach w lodówce od wody. Ja do kielicha blendera wlałem wymieszane mleczko z bulionem 😅

Lubisz zupy krem? Zobacz również moje pozostałe jesienne przepisy na krem z dyni, krem z pieczonej papryki, krem z kalafiora oraz krem z marchewki.

Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem “BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Buraki : 500g
Czosnek : 1 ząbek
Imbir : 1 cm
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Bulion : 500 ml
Tymianek : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Buraki umyj, jeśli są bardzo duże to pokrój na kilka części i upiecz w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 60 minut.

2
Gotowe

Do kielicha blendera dodaj miękkie, upieczone i obrane buraki oraz pozostałe składniki. Blenduj na funkcji "ZUPA" w blenderze Wartmann lub zblenduj na gładko, przelej do garnka i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu.

3
Gotowe

Podawaj gotową zupę z ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe i do czego je użyć?
Poprzedni
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Następny
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi




Jak zrobić domowe mleko kokosowe i do czego je użyć?
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments