Ingredients
-
1 główka Kalafior
-
2 sztuki Ziemniaki
-
1 duża Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
1 litr Bulion warzywny
-
1/4 puszki Mleczko kokosowe
-
1 łyżka Olej
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Zupa krem z kalafiora
Stoły na targowiskach, placach i kleparzach uginają się pod ciężarem kalafiorów. Jest ich teraz w bród. Cena jest na tyle korzystna, że kalafior w zasadzie mógłby gościć na naszych talerzach codziennie i bez przerwy. W związku z trwającą sesją i pracą cierpię na brak czasu (co zresztą ostatnio widać). Obiecuję się poprawić. Z tego braku czasu jednak urodziła się zupa krem z kalafiora. Szybka, prosta i bez zbędnego zastanawiania się co tam jeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa 😉
Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek, ale możesz również podać z grzankami lub świeżymi ziołami. Mam nadzieję, że zupa krem z kalafiora w takiej wersji będzie gościć często na Twoim stole.
Składniki
Kalafior:: 1 główka | |
Ziemniaki:: 2 sztuki | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Bulion warzywny:: 1 litr | |
Mleczko kokosowe:: 1/4 puszki | |
Olej:: 1 łyżka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut (do zeszklenia). |
2
Gotowe
|
Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. |
Mleko kokosowe rozumiem, że to z kartonu a nie z puszki? 🙂
Dokładnie. Ja w ogóle robię swoje, bo taniej 😉
To podziel się jak:p