Zupa krem z kalafiora

3 0
Zupa krem z kalafiora

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior:: 1 główka
Ziemniaki:: 2 sztuki
Cebula biała:: 1 duża
Czosnek:: 4 ząbki
Bulion warzywny:: 1 litr
Mleczko kokosowe:: 1/4 puszki
Olej:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
335
Kalorie
11.3g
Białko
14.7g
Tłuszcz
30.5g
Węgl.
13g
Błonnik

Nie każdy ma dużo czasu na gotowanie. W takich sytuacjach bezcenne są przepisy jak ten. Zupa krem z kalafiora jest banalnie prosta i szybka a przy tym pyszna.

  • 30 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Zupa krem z kalafiora

Stoły na targowiskach, placach i kleparzach uginają się pod ciężarem kalafiorów. Jest ich teraz w bród. Cena jest na tyle korzystna, że kalafior w zasadzie mógłby gościć na naszych talerzach codziennie i bez przerwy. W związku z trwającą sesją i pracą cierpię na brak czasu (co zresztą ostatnio widać). Obiecuję się poprawić. Z tego braku czasu jednak urodziła się zupa krem z kalafiora. Szybka, prosta i bez zbędnego zastanawiania się co tam jeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa 😉

Zupa krem z kalafiora

Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek, ale możesz również podać z grzankami lub świeżymi ziołami. Mam nadzieję, że zupa krem z kalafiora w takiej wersji będzie gościć często na Twoim stole.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kalafior:: 1 główka
Ziemniaki:: 2 sztuki
Cebula biała:: 1 duża
Czosnek:: 4 ząbki
Bulion warzywny:: 1 litr
Mleczko kokosowe:: 1/4 puszki
Olej:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż kilka minut (do zeszklenia).
Do cebuli dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut.

2
Gotowe

Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora.
Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zupa orzechowa
previous
Zupa orzechowa
Pasztet z soczewicy
next
Pasztet z soczewicy ze śliwką
Zupa orzechowa
previous
Zupa orzechowa
Pasztet z soczewicy
next
Pasztet z soczewicy ze śliwką
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika

Mleko kokosowe rozumiem, że to z kartonu a nie z puszki? 🙂

Ola

To podziel się jak:p

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x