• Home
  • Pasty
  • Baba ghanoush – Pasta z bakłażana

Baba ghanoush – Pasta z bakłażana

Baba ghanoush – Pasta z bakłażana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Tahini: 3 łyżki
Sok z cytryny: 3 łyżki
Oliwa: do polania
Pieprz i sól: do smaku

Bliskowschodnia pasta z pieczonego bakłażana, to istna rozkosz dla podniebienia!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana

Bardzo lubię przygotowywać zarówno nowe, wyjątkowe w smaku smarowidła, jak i klasyki, które nigdy się nie nudzą. Zazwyczaj pod ostrzami mojego blendera ląduje ciecierzyca, która zamienia się w kremowy, klasyczny hummus lub pieczony bakłażan, z którego wychodzi niesamowita baba ghanoush, czyli po naszemu… PASTA Z BAKŁAŻANA!

Baba ghanoush, jest popularna na Bliskim Wschodzie i podaje się ją w formie pasty lub dipu. Skrywa ona w sobie cudownego, pieczonego bakłażana oraz pastę sezamową. To właśnie te dwa składniki stoją za jej wspaniałym i niepowtarzalnym smakiem.

Lubisz takie smarowidła? Sprawdź koniecznie moją książkę pt. “HUMMUSY I PASTY“, w której znajdziesz więcej inspiracji, na ciekawe, mniej klasyczne pasty!

Jak podawać baba ghanoush?

Polecam Ci skropienie gotowej pasty oliwą z oliwek oraz posypanie ziarenkami z owocu granatu i porwaną, zieloną pietruszką. Jeśli chcesz, możesz również do dekoracji użyć świeżych liści mięty, posypać ją kuminem lub papryką w proszku.

Baba ghanoush - Pasta z bakłażana

Z czym podawać baba ghanoush?

Pasta z bakłażana świetnie smakuje zarówno ze świeżym pieczywem, jak i warzywami pokrojonymi w słupki. Możesz do niej również upiec domowe bułki pszenne lub ukręcić podpłomyki z patelni. Chcesz zatopić w dzisiejszej paście coś bezglutenowego? Na blogu znajdziesz również bezglutenowe krakersy z ziaren oraz chleb gryczanyBaba ghanoush smakuje rewelacyjnie niemalże ze wszystkim!

Baba ghanoush - Pasta z bakłażana

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Tahini: 3 łyżki
Sok z cytryny: 3 łyżki
Oliwa: do polania
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić baba ghanoush?

Bakłażana dokładnie umyj, przekrój na pół, skrop delikatnie oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem, obróć skórką do góry i piecz w pikarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40-45 minut.

2
Gotowe

Upieczonego bakłażana wyjmij z piekarnika i przestudź przez chwilę. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ, umieść go na sitku i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż go do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, dodaj obrany czosnek, tahini oraz sok z cytryny i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
previous
Spaghetti z piekarnika
Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
next
Zupa krem z cukinii i awokado
Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
previous
Spaghetti z piekarnika
Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
next
Zupa krem z cukinii i awokado
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hania

Chętnie spróbuję. Nie jadłam nigdy takiej pasty, zapowiada się smacznie,

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x