Naleśniki z ciecierzycy

5 0
Naleśniki z ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy:: 200g
Woda:: lub mleko roślinne 400g
Olej:: można też użyć innego oleju 3 łyżki
Czarna sól:: można zastąpić zwykłą solą 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/4 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
166
Kalorie
6g
Białko
7g
Tłuszcz
20g
Węglowodany
  • 20 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z mąki z ciecierzycy są moimi ulubionymi. Są nie tylko pyszne, ale dodatkowo zawierają duże ilości białka i są świetnym sposobem na „porcję strączków” w codziennej diecie dla osób nieprzepadających za nimi. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny!

Ja uwielbiam wzbogacać je o czarną sól, która imituje jajko oraz sodę oczyszczoną dodającą im „lekkości”. Te składniki są jednak opcjonalne! Jeśli ich nie masz to nie musisz się przejmować. Naleśniki z ciecierzycy i bez nich będą pyszne!

Z czym podawać naleśniki z ciecierzycy?

Te wspaniałe naleśniki z ciecierzycy sprawdzą się zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja jadłem je, np. wczoraj, posmarowane pastą z pieczonej papryki, awokado, pomidorem i fasolą białą. Bajka! Polecam.

Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy 😉

Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym i dżemem czy kremem czekoladowym.

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy:: 200g
Woda:: lub mleko roślinne 400g
Olej:: można też użyć innego oleju 3 łyżki
Czarna sól:: można zastąpić zwykłą solą 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w dzbanku i zblenduj na gładko - nie mogą zostać żadne grudki.

2
Gotowe

Smaż naleśniki na suchej patelni do naleśników (1 chochelka = 1 naleśnik) z obu stron.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
next
Naleśniki z mąki jaglanej
previous
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
next
Naleśniki z mąki jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia oQchnia.pl

Fajny przepis… Wypróbuję. Ja polecam z kaszy gryczanej zrobić 😉

gab

super smaczne tylko na drugi dzień średnio się dają zwinąć (kruszą się) – być może problem w tym, że zmieniłam proporcje. ciasto mi się wydawało zbyt rzadkie i dałam dużo mniej wody niż napisałeś.

Teachkatex

super👍przeszłam długą drogę i właśnie jestem na właściwej.Za mną wiele prób naleśników bg i to jest 😉😋

Iga

Chyba moja patelnia nie daje rady, bo musiałam dodać do niej trochę tłuszczu żeby nie przywierały ale tak poza tym to MEGA!!! Pycha! Ja dodałam farsz z kapustą i grzybami i wyszły świetne krokiety! I może jeszcze dodam, że mi ciasto wyszło rzadsze niż takie tradycyjne ale chyba tak miało być;)

Alicja

Dzięki za przepis, także kilka innych, ciesze się, że trafiłam na blog, to jest to, czego szukałam 🙂 Póki co, tylko boję się użyć tej czarnej soli, bo niektórzy mają o niej różne opinie. To, że jajko, to wiem, ale słyszałam, że ta sól, ma także zapach jajek, jak to się sprawdza w przepisach?

beata

pierwszy 3 sztuki się rozpadały ale kolejne suuuper , 🙂 POLECAM 🙂

Ala

A gdyby tak a ugotowanej ciecierzycy rozblendowanej plus ociupinka mąki ciecierzycowej dla sklejenia? Ciekawe czy by wyszło 😀

aneta

Naleśniki z ciecierzycy moje ulubione. Ja dodaję trochę mąki z tapioki (ok. 1 łyżka) aby były bardziej elastyczne, a jak robię na słodko to polecam dodać mąki kasztanowej. Na szybko robię je w słoiku ( po dżemie): 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki kasztanowej, 1 łyżeczka z tapioki, szczypta soli i woda do pełna. Wytelepać w słoiku i 3 naleśniki gotowe.

Agnieszka

Będę robić drugie podejście, proszę o potwierdzenie ilości składników: 200 g mąki z ciecierzycy, 400 ml wody, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka czarnej soli, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Czy do przepisu nadaje się woda gazowana? Czy należy odczekać po wykonaniu ciasta przed smażeniem? Sprawdzi się patelnia o rozmiarze 22 cm? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Renata

Pierwszy raz robiłam parę miesięcy temu, ale mnie nie zachwyciły. Dzisiaj olśnienie, wyszły genialnie. Dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i suszony tymianek, farsz z cukinii podduszonej z pomidorkami koktajlowymi. Pycha😋

17
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x