Wegański żurek

0 0
Wegański żurek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Seler: 1/2 średniego
Marchew: 1 sztuka
Ziemniaki: 4 sztuki
Bulion: 1 litr
Zakwas na żurek: 500 ml
Chrzan: 3 łyżeczki
Majeranek: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Czarna sól: do smaku

Zupa idealna... nie tylko od święta!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Wegański żurek

Przygotowałem dla Was przepis, na jedną z moich ulubionych zup, które kojarzą mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi…

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ciągu całego roku cieszyć się smakiem wegańskiego żurku. Jest to pożywna i pyszna zupa, którą warto sobie ukręcić NIE TYLKO OD ŚWIĘTA!

Jak smakuje wegański żurek?

Tak na prawdę bardzo podobnie do klasycznego, który pamiętam z dzieciństwa. Żurek wegański, musi zawierać w sobie dużą ilość aromatycznego majeranku, czosnku oraz być IDEALNIE kwaśny od dobrej jakości zakwasu na żur… PYSZNOŚCI.

Bardzo fajnym dodatkiem, dzięki któremu wegański żurek smakuje jeszcze lepiej, jest czarna sól. Nadaje ona delikatnie jajecznego posmaku. Nie jest to składnik obowiązkowy, ale jeśli masz możliwość doprawić żurek czarną solą… ZRÓB TO! Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji.

Wegański żurek świetnie komponuje się z usmażonym na patelni, pokrojonym w kostkę wędzonym tofu. Jest to dodatek nieobowiązkowy, ale warto je zrobić.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Seler: 1/2 średniego
Marchew: 1 sztuka
Ziemniaki: 4 sztuki
Bulion: 1 litr
Zakwas na żurek: 500 ml
Chrzan: 3 łyżeczki
Majeranek: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Czarna sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut.

2
Gotowe

Seler, marchewkę oraz ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój seler w drobną ostkę, marchewkę w półksiężyce, a ziemniaki w większą kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż przez chwilę.

3
Gotowe

Do garnka wlej bulion i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną. Uważaj, żeby nie rozgotować ziemniaków.

4
Gotowe

Dodaj chrzan, wlej żur i roślinną śmietankę (jeśli jej używasz), wsyp majeranek, pieprz oraz sól (może być czarna). Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

5
Gotowe

Podawaj ze świeżym pieczywem oraz podsmażonym wędzonym tofu. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Puree ziemniaczane z cebulką
previous
Puree ziemniaczane z cebulką
Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
next
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Puree ziemniaczane z cebulką
previous
Puree ziemniaczane z cebulką
Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
next
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

A skąd wziazc dobry zakwas;)? Zniechęciłam się do żurku bo zakwasy które kupowałam odstawały od tych z rodzinnych stron…

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x