Piernik z dyni

Piernik z dyni

Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni : 300g
Mąka : 300g
Sól : szczypta
Cukier : 150-200g
Olej : 100g
Mleko roślinne : 100 ml
Kakao : 3 łyżki
Przyprawa do piernika : 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Soda : 1 łyżeczka
Sok z cytryny : 4 łyżeczki
Opcjonalnie
Polewa czekoladowa : do polania
Powidła : do podania

Piernik z dyni, to jedno z najlepszych ciast w sezonie jesienno-zimowym!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Piernik dyniowy

Ciasto zrobione z warzywa? Nie ma problemu! Piernik z dyni wlatuje u mnie zawsze wraz z nadejściem jesieni. Gdy tylko sklepowe półki zaczynają się uginać od ciężaru tych pomarańczowych wspaniałości, lecę po przyprawę do piernika i zapas mąki.

Zapach świeżo upieczonego piernika, w szary, deszczowy, jesienny dzień, to najlepsze co może być. Zazwyczaj polewam gotowy piernik polewą czekoladową, smaruję powidłami śliwkowymi i zajadam w towarzystwie gorącego kakao… Pychota! 😍

Jeśli lubisz takie proste desery, jak dzisiejszy piernik dyniowy, to koniecznie zobacz również mój przepis na chlebek bananowy. Może Cię również zainteresować jagielnik, batoniki z płatków owsianych, oraz ciasteczka kokosowe, które są zrobione tylko z dwóch składników!

Co do puree z dyni…

Możesz oczywiście kupić gotowe, lub zrobić je samodzielnie, tak jak ja zrobiłem. Nadmiar puree możesz zamrozić i użyć następnym razem np. do ciast lub do zagęszczenia zupy.

Na jakiej mące robię piernik z dyni?

U mnie raz jest to jasna mąka orkiszowa, innym razem pszenna pełnoziarnista… Myślę, że każda mąka pszenna, jak i orkiszowa będzie ok.

Jakiej wielkości foremki użyłem?

U mnie były to dwie małe foremki 20x7cm, czyli klasyczne foremki aluminiowe.

Do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłem blendera Wartmann. Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni : 300g
Mąka : 300g
Sól : szczypta
Cukier : 150-200g
Olej : 100g
Mleko roślinne : 100 ml
Kakao : 3 łyżki
Przyprawa do piernika : 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Soda : 1 łyżeczka
Sok z cytryny : 4 łyżeczki
Opcjonalnie
Polewa czekoladowa : do polania
Powidła : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Zrób puree z dyni lub kup gotowe. Dynię oczyść i upiecz pod przykryciem (u mnie pod folią) do miękkości w 180 stopniach. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki po pieczeniu, jeśli jest to inny gatunek... lepiej obrać. Zblenduj na gładkie puree.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Wymieszaj dokładnie i umieść gotowe ciasto w foremkach do pieczenia.

3
Gotowe

Piekarnik ustaw na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu, możesz udekorować piernik z dyni polewą czekoladową lub lukrem.

Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Poprzedni
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Jak zrobić puree z dyni oraz jak upiec dynię
Następny
Jak zrobić puree z dyni?




Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Jak zrobić puree z dyni oraz jak upiec dynię
Jak zrobić puree z dyni?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments