Piernik z dyni

0 0
Piernik z dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni: 300g
Mąka: 300g
Sól: szczypta
Cukier: 150-200g
Olej: 100g
Mleko roślinne: 100 ml
Kakao: 3 łyżki
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sok z cytryny: 4 łyżeczki
Opcjonalnie
Polewa czekoladowa: do polania
Powidła: do podania

Piernik z dyni, to jedno z najlepszych ciast w sezonie jesienno-zimowym!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Piernik dyniowy

Ciasto zrobione z warzywa? Nie ma problemu! Piernik z dyni wlatuje u mnie zawsze wraz z nadejściem jesieni. Gdy tylko sklepowe półki zaczynają się uginać od ciężaru tych pomarańczowych wspaniałości, lecę po przyprawę do piernika i zapas mąki.

Zapach świeżo upieczonego piernika, w szary, deszczowy, jesienny dzień, to najlepsze co może być. Zazwyczaj polewam gotowy piernik polewą czekoladową, smaruję powidłami śliwkowymi i zajadam w towarzystwie gorącego kakao… Pychota! 😍

Jeśli lubisz takie proste desery, jak dzisiejszy piernik dyniowy, to koniecznie zobacz również mój przepis na chlebek bananowy. Może Cię również zainteresować jagielnik, batoniki z płatków owsianych, oraz ciasteczka kokosowe, które są zrobione tylko z dwóch składników!

Co do puree z dyni…

Możesz oczywiście kupić gotowe, lub zrobić je samodzielnie, tak jak ja zrobiłem. Nadmiar puree możesz zamrozić i użyć następnym razem np. do ciast lub do zagęszczenia zupy.

Na jakiej mące robię piernik z dyni?

U mnie raz jest to jasna mąka orkiszowa, innym razem pszenna pełnoziarnista… Myślę, że każda mąka pszenna, jak i orkiszowa będzie ok.

Jakiej wielkości foremki użyłem?

U mnie były to dwie małe foremki 20x7cm, czyli klasyczne foremki aluminiowe.

Do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłem blendera Wartmann. Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Puree z dyni: 300g
Mąka: 300g
Sól: szczypta
Cukier: 150-200g
Olej: 100g
Mleko roślinne: 100 ml
Kakao: 3 łyżki
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Soda: 1 łyżeczka
Sok z cytryny: 4 łyżeczki
Opcjonalnie
Polewa czekoladowa: do polania
Powidła: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Zrób puree z dyni lub kup gotowe. Dynię oczyść i upiecz pod przykryciem (u mnie pod folią) do miękkości w 180 stopniach. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki po pieczeniu, jeśli jest to inny gatunek... lepiej obrać. Zblenduj na gładkie puree.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Wymieszaj dokładnie i umieść gotowe ciasto w foremkach do pieczenia.

3
Gotowe

Piekarnik ustaw na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu, możesz udekorować piernik z dyni polewą czekoladową lub lukrem.

Konrad Budzyk

Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
previous
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Jak zrobić puree z dyni oraz jak upiec dynię
next
Jak zrobić puree z dyni?
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
previous
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Jak zrobić puree z dyni oraz jak upiec dynię
next
Jak zrobić puree z dyni?
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Dzień dobry,
Jaka wielkość formy?

Konrad Budzyk

U mnie były to małe formy aluminiowe 20x7cm, ale dobrze nada się również większa 🙂

Karolina

Witam, czy sok z cytryny można czymś zastąpić lub pominąć? Córka ma alergię na cytrusy
Pozdrawiam

Konrad Budzyk

Możesz pominąć 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x