Wegański sos pieczarkowy

0 0
Wegański sos pieczarkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki: 500g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: 1 pęczek

Przygotowanie tego PYSZNEGO sosu zajmie Ci zaledwie kilka chwil!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Zastanawiasz się czym polać świeżo wyturlane klopsiki lub pulpeciki? A może po prostu chcesz w prosty i smakowity sposób podać kluseczki? Zrób wegański sos pieczarkowy, a na pewno uśmiech zawita na Twojej twarzy!

Wegański sos pieczarkowy

Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a potrzebne będą jedynie łatwo dostępne składniki! Dzisiejszy sos robię bardzo podobnie jak klasyczny i bardzo przez Was lubiany sos koperkowy. Nie używam zastępników śmietany, ponieważ wystarczy mąka, mleko roślinne i można cieszyć się kremowym i pysznym sosem.

Do sosu pieczarkowego świetnie będą pasowały klosiki z soczewicy, pulpety z kaszy jaglanej oraz kotleciki z kalafiora. Nie znasz jeszcze tych przepisów? Czas nadrobić zaległości, zakasać rękawy i wparować do kuchni. Miłego gotowania!

Sos pieczarkowy bez śmietany – KĄCIK PORAD

  • Użyłem mleka roślinnego Alpro „NIE MLEKO 3,5%”. Świetnie sprawdzi się również mleko sojowe lub ewentualnie owsiane.
  • Zamiast masła roślinnego możesz użyć margaryny lub oleju.
  • Jeśli sos wyszedł Ci zbyt gęsty, to nic się nie martw, dolej odrobinę mleka lub wody i wymieszaj.
  • Gotowy sos nadaje się do pałaszowania od razu jak i do mrożenia.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki: 500g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż na małym ogniu przez 30 sekund.

3
Gotowe

Do garnka wlewaj stopniowo mleko roślinne cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Zagotuj, sos powinien zrobić się gęstszy.

4
Gotowe

Do garnka dodaj podsmażone pieczarki z cebulą oraz czosnkiem, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj przez 2 minuty. Wegański sos pieczarkowy jest już gotowy, smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kotlety z batata - przepis na burgery z batata - wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków
previous
Kotlety z batata
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
next
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
Kotlety z batata - przepis na burgery z batata - wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków
previous
Kotlety z batata
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
next
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Sos perfekcyjny 👌 super szybki i prosty w wykonaniu 😊 pzdrawiam

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x