Ingredients
-
500g Marchewka
-
100g Pestek dyni
-
100g Nasion słonecznika
-
1 sztuka Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 puszka Pomidorypulpa lub krojone
-
2-3 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
3 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Chili
-
do smaku Pieprz i sól
Wegańskie tacos bez mięsa
Wegańskie tacos wcale nie muszą być nudne! Do środka wcale nie musi wchodzić standardowa fasola i kukurydza. W daniach z kuchni meksykańskiej w wege wydaniu to już przejedzony standard. Warto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach!
Jakie wybrać placki?
Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach gorditas z prozaicznej przyczyny… Nie dość, że tylko takie były w sklepie, to w dodatku było przyjemne dla oka i portfela (promo). Tak więc trzeba było stestować temat. Możesz również kupić kukurydziane, sztywne placki lub zrobić samodzielnie małe podpłomyki. Będzie petarda.
Po nabyciu drogą kupna placków do tacos, trzeba było zastanowić się nad tym, z czego je zrobić. Co zalega w lodówce i szafkach? Padło na podstawowe 3 składniki, które wcześniej wymieniłem. Nie miałem na nie weny ani ochoty, żeby jeść tak o, same. Na szczęście w tacos bez mięsa znalazły swoje miejsce i sprawdziły się idealnie. Uff 😅
Jako dodatki do przygotowania gotowych tacos posłużyły mi świeży szpinak, wegański ser, pomidor oraz, niewidoczny na zdjęciu, sos meksykański i BBQ do drugiego. Ty możesz użyć takich dodatków, jakie lubisz najbardziej, lub które najdłużej zalegają Ci w lodówce.
Koniecznie zobacz również mój przepis na placki z kukurydzą, w tajskim stylu! Mogą Cię również zainteresować kotlety z buraka, idealne na obiad 😍
Składniki
Marchewka: 500g | |
Pestek dyni: 100g | |
Nasion słonecznika: 100g | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Pomidory: 1 puszka | |
Koncentrat pomidorowy: 2-3 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Chili: do smaku | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki, oprócz pomidorów i marchewki, umieść w malakserze i miksuj, ale nie na gładko! |
2
Gotowe
|
Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz pomidory i wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię, dodaj wszystko z malaksera i smaż na średnim ogniu przez około 15 minut. |
4
Gotowe
|
W międzyczasie przygotuj placki, na które będziesz nakładać farsz, pokrój warzywa, opłucz zieleninę, zetrzyj ser.. czy co tam chcesz se dodać, to to przygotuj. |
5
Gotowe
|
Wyłącz gaz, przekładaj masę imitującą mięso na placuszki, dodaj dodatki i zajadaj ze smakiem. |
To jest taki sztos ❤️ Polecam całym sercem!!