Ingredients
-
1 sztuka Kalafior
-
2 kolby Kukurydza
-
1/2 sztuki Por
-
1 ząbek Czosnek
-
3-4 sztuki Ogórki konserwowe
-
5 łyżek Wegański majonez
-
do smaku Pieprz i sól
-
3 łyżki Ziarna słonecznika
-
do podania Zielona pietruszka
-
Opcjonalnie
-
100g Tofu wędzone
Obkupiłem się ostatnio w dużą siatę kolb kukurydzy i w dwa piękne kalafiory. Biorąc te wspaniałe warzywa z półki w sklepie, nie miałem jeszcze planu na ich spożytkowanie, a w głowie nawet nic nie kiełkowało. Odpaliłem przeglądarkę internetową, wszedłem na Przepisy.pl, gdzie znalazłem kilka ciekawych inspiracji, dzięki którym powstała dzisiejsza sałatka z kalafiorem i kukurydzą!
Sałatka z kalafiorem i kukurydzą
Oczywiście na dwóch składnikach moja sałatka nie może się skończyć. W związku z tym, do przygotowania dzisiejszej sałatki użyłem również cudownie pikantnego pora. Do tego kremowy, domowy wegański majonez oraz uprażone ziarna słonecznika. Szczypta lub dwie przypraw, czosnek, ogórek konserwowy lub kiszony i sałatka z kalafiora jest gotowa.
Jestem ogromnym fanem wędzonego tofu, dlatego w mojej sałatce jest ono dodane. Nie jest to jednak składnik obowiązkowy, dlatego możesz je pominąć.
Do przygotowania sałatki możesz użyć świeżej, ugotowanej kukurydzy lub kukurydzy z puszki. Zobacz koniecznie jak ugotować kukurydzę oraz jak ugotować kalafiora. Wystarczy zastosować się do tych porad, aby gotowane warzywa zawsze wychodziły idealnie!
Składniki
Kalafior: 1 sztuka | |
Kukurydza: 2 kolby | |
Por: 1/2 sztuki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Ogórki konserwowe: 3-4 sztuki | |
Wegański majonez: 5 łyżek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Ziarna słonecznika: 3 łyżki | |
Zielona pietruszka: do podania | |
Opcjonalnie |
|
Tofu wędzone: 100g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kukurydzę oraz kalafiora podzielonego na różyczki i ugotuj. |
2
Gotowe
|
Pora oraz ogórki pokrój w półksiężyce, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj ugotowane różyczki kalafiora, kukurydzę obkrój przy pomocy noża lub użyj urządzenia do łuskania kukurydzy i ziarenka dodaj do miski. |
3
Gotowe
|
Do miski dodaj wegański majonez, sól oraz pieprz i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać pokrojone w kostkę tofu. Słonecznik upraż na suchej patelni. Podawaj sałatkę z uprażonym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Smacznego! |
Prosto i pysznie! Dzięki za przepis:)
Też dziękuję 🙂
Takie sałatki są najlepsze Sama często robię
Rewelacja!