Sałatka z kalafiorem i kukurydzą

Sałatka z kalafiorem i kukurydzą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1 sztuka
Kukurydza: 2 kolby
Por: 1/2 sztuki
Czosnek: 1 ząbek
Ogórki konserwowe: 3-4 sztuki
Wegański majonez: 5 łyżek
Pieprz i sól: do smaku
Ziarna słonecznika: 3 łyżki
Zielona pietruszka: do podania
Opcjonalnie
Tofu wędzone: 100g
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Obkupiłem się ostatnio w dużą siatę kolb kukurydzy i w dwa piękne kalafiory. Biorąc te wspaniałe warzywa z półki w sklepie, nie miałem jeszcze planu na ich spożytkowanie, a w głowie nawet nic nie kiełkowało. Odpaliłem przeglądarkę internetową, wszedłem na Przepisy.pl, gdzie znalazłem kilka ciekawych inspiracji, dzięki którym powstała dzisiejsza sałatka z kalafiorem i kukurydzą!

Sałatka z kalafiorem i kukurydzą

Oczywiście na dwóch składnikach moja sałatka nie może się skończyć. W związku z tym, do przygotowania dzisiejszej sałatki użyłem również cudownie pikantnego pora. Do tego kremowy, domowy wegański majonez oraz uprażone ziarna słonecznika. Szczypta lub dwie przypraw, czosnek, ogórek konserwowy lub kiszony i sałatka z kalafiora jest gotowa.

Jestem ogromnym fanem wędzonego tofu, dlatego w mojej sałatce jest ono dodane. Nie jest to jednak składnik obowiązkowy, dlatego możesz je pominąć.

Do przygotowania sałatki możesz użyć świeżej, ugotowanej kukurydzy lub kukurydzy z puszki. Zobacz koniecznie jak ugotować kukurydzę oraz jak ugotować kalafiora. Wystarczy zastosować się do tych porad, aby gotowane warzywa zawsze wychodziły idealnie!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1 sztuka
Kukurydza: 2 kolby
Por: 1/2 sztuki
Czosnek: 1 ząbek
Ogórki konserwowe: 3-4 sztuki
Wegański majonez: 5 łyżek
Pieprz i sól: do smaku
Ziarna słonecznika: 3 łyżki
Zielona pietruszka: do podania
Opcjonalnie
Tofu wędzone: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Kukurydzę oraz kalafiora podzielonego na różyczki i ugotuj.

2
Gotowe

Pora oraz ogórki pokrój w półksiężyce, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj ugotowane różyczki kalafiora, kukurydzę obkrój przy pomocy noża lub użyj urządzenia do łuskania kukurydzy i ziarenka dodaj do miski.

3
Gotowe

Do miski dodaj wegański majonez, sól oraz pieprz i wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać pokrojone w kostkę tofu. Słonecznik upraż na suchej patelni. Podawaj sałatkę z uprażonym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jak gotować kalafiora? Jak zrobić kalafiora?
previous
Jak gotować kalafiora?
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 - moja opinia i przepisy
next
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 – moja opinia i przepisy
Jak gotować kalafiora? Jak zrobić kalafiora?
previous
Jak gotować kalafiora?
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 - moja opinia i przepisy
next
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 – moja opinia i przepisy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agata

Prosto i pysznie! Dzięki za przepis:)

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x