Składniki
Na tofu marynowane
- 200g Tofu naturalne
- 2 łyżki Sos sojowy
- 1 łyżka Ocet ryżowy
- 1 łyżka Sos sriracha
- 1 łyżka Masło orzechowe
- 1 łyżka Cukier
- 1 ząbek Czosnek
- 1 cm Imbir
Na dressing
- 1 łyżka Sos sojowy
- 1 łyżka Olej
- 2 łyżki Sok z limonki
- 1 łyżeczka Sezam
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 łyżeczka Sos sriracha
Na sałatkę
- 4 garści Ulubiona sałata
- 1/4 sztuki Marchew
- 1/2 sztuki Ogórek
- 1 sztuka Mango
Dodatkowo
- do posypania Orzeszki ziemne
- do posypania Zielona cebulka
- do posypania Kolendra
Tajska sałatka z tofu
Ostatnio na YouTube bez przerwy oglądam ludzi, którzy mieszkają za granicą. Uwielbiam patrzeć jak wygląda inna kultura, inne życie, inne dania… No i właśnie, tyle się naoglądałem ostatnio Tajlandii, że tajskiej kuchni mi się zachciało. I tak własnie, na pierwszy ogień poszła tajska sałatka z tofu, która swoim smakiem, pomimo kwarantanny, przeniosła mnie tysiące kilometrów dalej…
Jaka jest ta tajska sałatka?
Jest to cudowna mieszanka smaków. Spotykają się tutaj słony, słodki, ostry i kwaśny, grając na naszych kubeczkach smakowych i tworząc niesamowitą symfonię. Pomimo użycia sosu sriracha, sama sałatka nie jest ostra! Wszystkie smaki są zbalansowane, dzieki czemu nie pali Cię w buzi z ostrości i nie wykręca od kwaśności. To jest po prostu petarda.
Sałatka tajska – z czym będzie najlepsza?
Ja spałaszowałem ją bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się kryzysowe podpłomyki z patelni, chlebki naan, czy bezglutenowy chleb z mąki gryczanej lub chleb z kaszy gryczanej.
Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie zaraz po tej, musisz spróbować sałatkę z falafelem oraz sałatkę z boczniakami. Więcej pomysłów na sałatki, znajdziesz u mnie klikająć -> przepisy na sałatki
Składniki
Na tofu marynowane | |
Tofu naturalne : 200g | |
Sos sojowy : 2 łyżki | |
Ocet ryżowy : 1 łyżka | |
Sos sriracha : 1 łyżka | |
Masło orzechowe : 1 łyżka | |
Cukier : 1 łyżka | |
Czosnek : 1 ząbek | |
Imbir : 1 cm | |
Na dressing | |
Sos sojowy : 1 łyżka | |
Olej : 1 łyżka | |
Sok z limonki : 2 łyżki | |
Sezam : 1 łyżeczka | |
Cukier : 1 łyżeczka | |
Sos sriracha : 1 łyżeczka | |
Na sałatkę | |
Ulubiona sałata : 4 garści | |
Marchew : 1/4 sztuki | |
Ogórek : 1/2 sztuki | |
Mango : 1 sztuka | |
Dodatkowo | |
Orzeszki ziemne : do posypania | |
Zielona cebulka : do posypania | |
Kolendra : do posypania |
Wykonanie
1 Gotowe | Tofu marynowaneCzosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię (możesz posmarować delikatnie olejem) i smaż tofu w obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz tofu upiec w piekarniku. Gotowe, złociste tofu odstaw na bok do przestygnięcia. |
2 Gotowe | Dressing |
3 Gotowe | Składanie sałatkiDo miski wrzuć posiekaną sałatę (u mnie była to sałatarzymska). Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Możesz do tego użyć specjalnej obieraczki. Mango pokrój w plastry, a ogórka w półksiężyce. Dodaj gotowe warzywa do sałaty. Dorzuć tofu, polej dressingiem, posyp orzeszkami ziemnymi, posiekaną cebulką zieloną oraz kolendrą i... gotowe! |