Tajska sałatka z tofu

Tajska sałatka z tofu

Składniki

Ilość porcji:
Na tofu marynowane
Tofu naturalne : 200g
Sos sojowy : 2 łyżki
Ocet ryżowy : 1 łyżka
Sos sriracha : 1 łyżka
Masło orzechowe : 1 łyżka
Cukier : 1 łyżka
Czosnek : 1 ząbek
Imbir : 1 cm
Na dressing
Sos sojowy : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Sok z limonki : 2 łyżki
Sezam : 1 łyżeczka
Cukier : 1 łyżeczka
Sos sriracha : 1 łyżeczka
Na sałatkę
Ulubiona sałata : 4 garści
Marchew : 1/4 sztuki
Ogórek : 1/2 sztuki
Mango : 1 sztuka
Dodatkowo
Orzeszki ziemne : do posypania
Zielona cebulka : do posypania
Kolendra : do posypania

Marzą Ci się tajskie klimaty? Z tą sałatką przeżyjesz podróż do Tajlandii nie ruszając się z własnej kuchni!

Składniki

  • Na tofu marynowane

  • Na dressing

  • Na sałatkę

  • Dodatkowo

Share

Tajska sałatka z tofu

Ostatnio na YouTube bez przerwy oglądam ludzi, którzy mieszkają za granicą. Uwielbiam patrzeć jak wygląda inna kultura, inne życie, inne dania… No i właśnie, tyle się naoglądałem ostatnio Tajlandii, że tajskiej kuchni mi się zachciało. I tak własnie, na pierwszy ogień poszła tajska sałatka z tofu, która swoim smakiem, pomimo kwarantanny, przeniosła mnie tysiące kilometrów dalej…

Jaka jest ta tajska sałatka?

Jest to cudowna mieszanka smaków. Spotykają się tutaj słony, słodki, ostry i kwaśny, grając na naszych kubeczkach smakowych i tworząc niesamowitą symfonię. Pomimo użycia sosu sriracha, sama sałatka nie jest ostra! Wszystkie smaki są zbalansowane, dzieki czemu nie pali Cię w buzi z ostrości i nie wykręca od kwaśności. To jest po prostu petarda.

Sałatka tajska – z czym będzie najlepsza?

Ja spałaszowałem ją bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się kryzysowe podpłomyki z patelni, chlebki naan, czy bezglutenowy chleb z mąki gryczanej lub chleb z kaszy gryczanej.

Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie zaraz po tej, musisz spróbować sałatkę z falafelem oraz sałatkę z boczniakami. Więcej pomysłów na sałatki, znajdziesz u mnie klikająć -> przepisy na sałatki

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na tofu marynowane
Tofu naturalne : 200g
Sos sojowy : 2 łyżki
Ocet ryżowy : 1 łyżka
Sos sriracha : 1 łyżka
Masło orzechowe : 1 łyżka
Cukier : 1 łyżka
Czosnek : 1 ząbek
Imbir : 1 cm
Na dressing
Sos sojowy : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Sok z limonki : 2 łyżki
Sezam : 1 łyżeczka
Cukier : 1 łyżeczka
Sos sriracha : 1 łyżeczka
Na sałatkę
Ulubiona sałata : 4 garści
Marchew : 1/4 sztuki
Ogórek : 1/2 sztuki
Mango : 1 sztuka
Dodatkowo
Orzeszki ziemne : do posypania
Zielona cebulka : do posypania
Kolendra : do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu marynowane

Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię (możesz posmarować delikatnie olejem) i smaż tofu w obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz tofu upiec w piekarniku. Gotowe, złociste tofu odstaw na bok do przestygnięcia.

2
Gotowe

Dressing

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na dressing i gotowe.

3
Gotowe

Składanie sałatki

Do miski wrzuć posiekaną sałatę (u mnie była to sałatarzymska). Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Możesz do tego użyć specjalnej obieraczki. Mango pokrój w plastry, a ogórka w półksiężyce.

Dodaj gotowe warzywa do sałaty. Dorzuć tofu, polej dressingiem, posyp orzeszkami ziemnymi, posiekaną cebulką zieloną oraz kolendrą i... gotowe!

Poprzedni
Pasta paprykowa z białej fasoli
Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
Następny
Pizza z patelni bez drożdży




Pasta paprykowa z białej fasoli
Pizza z patelni bez drożdży i piekarnika
Pizza z patelni bez drożdży
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments