Ingredients
-
Na tofu marynowane
-
200g Tofu naturalne
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
1 łyżka Sos sriracha
-
1 łyżka Masło orzechowe
-
1 łyżka Cukier
-
1 ząbek Czosnek
-
1 cm Imbir
-
Na dressing
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 łyżeczka Sezam
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sos sriracha
-
Na sałatkę
-
4 garści Ulubiona sałata
-
1/4 sztuki Marchew
-
1/2 sztuki Ogórek
-
1 sztuka Mango
-
Dodatkowo
-
do posypania Orzeszki ziemne
-
do posypania Zielona cebulka
-
do posypania Kolendra
Tajska sałatka z tofu
Ostatnio na YouTube bez przerwy oglądam ludzi, którzy mieszkają za granicą. Uwielbiam patrzeć jak wygląda inna kultura, inne życie, inne dania… No i właśnie, tyle się naoglądałem ostatnio Tajlandii, że tajskiej kuchni mi się zachciało. I tak własnie, na pierwszy ogień poszła tajska sałatka z tofu, która swoim smakiem, pomimo kwarantanny, przeniosła mnie tysiące kilometrów dalej…
Jaka jest ta tajska sałatka?
Jest to cudowna mieszanka smaków. Spotykają się tutaj słony, słodki, ostry i kwaśny, grając na naszych kubeczkach smakowych i tworząc niesamowitą symfonię. Pomimo użycia sosu sriracha, sama sałatka nie jest ostra! Wszystkie smaki są zbalansowane, dzieki czemu nie pali Cię w buzi z ostrości i nie wykręca od kwaśności. To jest po prostu petarda.
Sałatka tajska – z czym będzie najlepsza?
Ja spałaszowałem ją bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się kryzysowe podpłomyki z patelni, chlebki naan, czy bezglutenowy chleb z mąki gryczanej lub chleb z kaszy gryczanej.
Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie zaraz po tej, musisz spróbować sałatkę z falafelem oraz sałatkę z boczniakami. Więcej pomysłów na sałatki, znajdziesz u mnie klikająć -> przepisy na sałatki
Składniki
Na tofu marynowane |
|
Tofu naturalne: 200g | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Ocet ryżowy: 1 łyżka | |
Sos sriracha: 1 łyżka | |
Masło orzechowe: 1 łyżka | |
Cukier: 1 łyżka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Imbir: 1 cm | |
Na dressing |
|
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Olej: 1 łyżka | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Sezam: 1 łyżeczka | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sos sriracha: 1 łyżeczka | |
Na sałatkę |
|
Ulubiona sałata: 4 garści | |
Marchew: 1/4 sztuki | |
Ogórek: 1/2 sztuki | |
Mango: 1 sztuka | |
Dodatkowo |
|
Orzeszki ziemne: do posypania | |
Zielona cebulka: do posypania | |
Kolendra: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu marynowaneCzosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię (możesz posmarować delikatnie olejem) i smaż tofu w obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz tofu upiec w piekarniku. Gotowe, złociste tofu odstaw na bok do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
Dressing |
3
Gotowe
|
Składanie sałatkiDo miski wrzuć posiekaną sałatę (u mnie była to sałatarzymska). Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Możesz do tego użyć specjalnej obieraczki. Mango pokrój w plastry, a ogórka w półksiężyce. Dodaj gotowe warzywa do sałaty. Dorzuć tofu, polej dressingiem, posyp orzeszkami ziemnymi, posiekaną cebulką zieloną oraz kolendrą i... gotowe! |
Jakie składniki na dressing?
Są podane w składnikach 🙂
Widzę, że jest problem z wyświetlaniem składników na urządzeniach mobilnych. Postaram się to jak najszybciej poprawić, tymczasem zapraszam na wersję komputerową 🙂
Mmm ta sałatka jest super! Na pewno jeszcze do niej wrócę 😀
Co to za sos sriracha
Taki sos 🙂 Ostry sos, delikatnie czosnkowy 🙂
Zrobiłam te sałatkę z lekkimi modyfikacjami, ale musze przyznać, że wyszla genialnie!
Ja z lenistwa dałam gotową mieszankę sałat z marchewką, tofu było wędzone i zrobiłam je z przepisu na ,,tofu zmieniające życie”, czyli w panierce z mąki ziemniaczanej i podsmażone w sosie (są przepisy na necie). Polecam baaardzo.
Ta sałatka świetnie sprawdza się do lunchboxa do pracy! Często ją robimy chociaż dla córki zamiast tofu dodaje fileta z kurczaka bo nie smakuje jej tofu w żadnej postaci 😁