• Home
  • Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Świeża kukurydza: 4 sztuki
Cukier: 4 łyżki
Do podania
Masło roślinne: do posmarowania
Sól: szczypta

Świeża kukurydza w kolbie, to bogactwo smaku i zdrowia!

  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Sezon na kukurydzę zaczyna się w lecie a kończy jesienią, w związku z tym właśnie w tym okresie warto po nią sięgać jak najczęściej! Kukurydzę w kolbach znajdziecie bez większego problemu w każdym markecie oraz na straganach.

Na co zwrócić uwagę kupując kukurydzę?

Gotowana kukurydza jest bardzo smaczna, ale przy zakupie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.

  • Liście otaczające kolbę kukurydzy powinny być zielone i łatwo od niej odchodzić.
  • Ziarenka kukurydzy muszą być przyjemnie żółte i nieprzesuszone.

Jak jeść gotowaną kukurydzę?

Możesz pałaszować ją klasycznie lub ukręcić danie z jej użyciem.

  • Po ugotowaniu obłóż kukurydzę wiórkami margaryny lub masła oraz oprószy solą i zajadaj.
  • Obierz ziarenka z kolby przy pomocy noża i zrób pyszny krem z kukurydzy, który zaserwowany z popcornem WYMIATA! Ponadto polecam również placki z kukurydzy oraz placki z brokułów i kukurydzy. Możesz ją również użyć do przygotowania dowolnej sałatki.

Jak gotować kukurydzę? – WAŻNE!

Najważniejsze, żeby do wody dodać jedynie cukier. Kukurydzę solimy po ugotowaniu. W osolonej wodzie kukurydza może stwardnieć, a tego przecież nie chcemy!

[Ocena: 4.5]




Składniki

Świeża kukurydza: 4 sztuki
Cukier: 4 łyżki
Do podania
Masło roślinne: do posmarowania
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Jak ugotować kukurydzę?

Kukurydzę obierz z liści i włosków, następnie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli masz duże kolby kukurydzy, to możesz je przekroić na pół.

2
Gotowe

Zagotuj w dużym garnku wodę. Wsyp cukier, wrzuć kolby i gotuj przez 15 minut.

3
Gotowe

Ugotowaną kukurydzę wyjmij z garnka, posmaruj masłem roślinnym i oprósz z każdej strony solą. SMACZNEGO!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie
previous
Bułeczki cynamonowe
Przepis na Żeberka z kukurydzy
next
Żeberka z kukurydzy
Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie
previous
Bułeczki cynamonowe
Przepis na Żeberka z kukurydzy
next
Żeberka z kukurydzy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x