Ingredients
-
1 sztuka Kalafior
-
3 litry Woda
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
Kalafior może być wspaniałym dodatkiem do obiadu lub sałatki, ale jest jeden warunek… Musisz wiedzieć jak ugotować kalafior, żeby był idealny. Tu nie chodzi tylko o to ile czasu gotować kalafiora, chociaż to też jest oczywiście bardzo istotne. Ważne jest dodanie jednego składnika, który sprawi, że gotowany kalafior posmakuje każdemu!
Jak gotować kalafiora?
Co jest tym tajemniczym składnikiem? Jak ugotować kalafior, żeby był smaczny? Wystarczy dodać cukier i trzymać się wyznaczonego poniżej czasu gotowania. To właśnie cukier sprawia, że ugotowany kalafior smakuje tak dobrze. Nie trzeba go użyć dużo, żeby wyczuć różnicę w smaku. Pokazywałem Ci już na łamach bloga jak ugotować brokuła oraz jak ugotować kukurydzę w kolbach. To właśnie cukier sprawia, że te warzywa smakują tak dobrze.
Co zrobić z gotowanego kalafiora?
Poza zaserwowaniem go do obiadu ugotowanego i posypanego bułką tartą, możesz również ukręcić hummus z kalafiora! Jest to pyszna pasta, do przygotowania której nie potrzebujesz strączków. Na obiad polecam kotleciki z kalafiora, które w towarzystwie ryżu i sosu koperkowego lub chrzanowego smakują wybitnie dobrze! Nie ma na co czekać, CZAS GOTOWAĆ KALAFIORA!
Składniki
Kalafior: 1 sztuka | |
Woda: 3 litry | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sól: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kalafior podziel na różyczki i przepłucz wodą. |
2
Gotowe
|
W garnku zagotuj wodę, wsyp cukier oraz sól i dorzuć różyczki kalafiora. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty. |
3
Gotowe
|
kalafior odcedź, przelej lodowatą wodą (jest to istotne, żeby nie stracił koloru) i użyj do ulubionej sałatki lub zajadaj do obiadu. Teraz już wiesz jak ugotować kalafior! |
Prosty, przejrzysty i kompleksowo wyjaśniający podstawy poradnik – dzięki! Kilka kroków instrukcji i od razu każdy wie, jak ugotować kalafiora, z którymi obecnie można wyczarować masę pysznych, jesiennych przepisów. 🙂
Dziękuję 😉
Przepraszam, że zwracam uwagę, ale raczej – jak gotować KALAFIOR, a nie kalafiora. Poza tym strona jest super. Pozdrawiam