Ciasto jogurtowe z jabłkami

0 0
Ciasto jogurtowe z jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Jabłka: 3 sztuki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Cynamon: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Jogurt: 300g
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

IDEALNE i PROSTE ciasto jogurtowe, którego przygotowanie zajmie Ci kilka minut!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na kruszonkę

Share

Dzisiejszy wypiek jest moim sposobem na prosty i pyszny deser, do przygotowania którego nie są Ci potrzebne ciężko dostępne składniki, ani niesamowite zdolności kulinarne. Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkami? Wystarczy obrać jabłka i pokroić je w kostkę, pozostałe składniki ze sobą dokładnie wymieszać i upiec w dowolnej foremce…! Tak, to naprawdę jest takie proste!

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Gotowe ciasto jest przede wszystkim przyjemnie wilgotne i delikatne. Jestem ogromnym fanek kruszonki, dlatego posypałem nią bardzo skrupulatnie cały wierzch ciasta. Moim zdaniem jest to jego nieodłączna część.

W moim wydaniu jest to wegańskie ciasto jogurtowe, do przygotowania którego użyłem jogurtu kokosowego. Masz inny ulubiony jogurt? Nada się tutaj bez problemu!

Szukasz więcej inspiracji na domowe wypieki? Zobacz równie prosty przepis na ciasto z borówkami oraz ciasto z gruszkami. Masz troszkę więcej czasu lub chęci? Musisz wypróbować tartę z jabłkami, która jest udekorowana mini cynamonami oraz ciasto kawowe z kremem kawowym… Nie ma co przedłużać. Zapraszam Cię do kuchni, czas upiec coś smakowitego!

Ciasto jogurtowe – KĄCIK PORAD

  • Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe.
  • Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
  • Piecz ciasto jogurtowe „do suchego patyczka”. Po wbiciu patyczka w środek ciasta, patyczek powinien być suchy, nieoblepiony przez jeszcze surowe ciasto.
  • Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Jabłka: 3 sztuki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Cynamon: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Jogurt: 300g
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Jabłka obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę.

2
Gotowe

Pozostałe składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej jogurtu lub mleka, ale u mnie proporcje były idealne. Dodaj jabłka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

3
Gotowe

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Przełóż ciasto, posyp kruszonką i piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
previous
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Sałatka z kalafiorem i kukurydzą
next
Sałatka z kalafiorem i kukurydzą
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
previous
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Sałatka z kalafiorem i kukurydzą
next
Sałatka z kalafiorem i kukurydzą
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kornelia

Jakiego jogurtu użyć? Sojowego czy kokosowego?

Konrad Budzyk

U mnie był to kokosowy Alpro – czyli połączenie sojowego i kokosowego 🙂

Klaudia

Czy sprawdzi się mąka owsiana?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że nie. Raczej miks bezglutenowy 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x