Ingredients
-
Na ciasto
-
3 sztuki Jabłka
-
200g Mąka pszenna
-
100g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Cynamon
-
szczypta Sól
-
300g Jogurt
-
5 łyżek Olej
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Na kruszonkę
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
Dzisiejszy wypiek jest moim sposobem na prosty i pyszny deser, do przygotowania którego nie są Ci potrzebne ciężko dostępne składniki, ani niesamowite zdolności kulinarne. Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkami? Wystarczy obrać jabłka i pokroić je w kostkę, pozostałe składniki ze sobą dokładnie wymieszać i upiec w dowolnej foremce…! Tak, to naprawdę jest takie proste!
Ciasto jogurtowe z jabłkami
Gotowe ciasto jest przede wszystkim przyjemnie wilgotne i delikatne. Jestem ogromnym fanek kruszonki, dlatego posypałem nią bardzo skrupulatnie cały wierzch ciasta. Moim zdaniem jest to jego nieodłączna część.
W moim wydaniu jest to wegańskie ciasto jogurtowe, do przygotowania którego użyłem jogurtu kokosowego. Masz inny ulubiony jogurt? Nada się tutaj bez problemu!
Szukasz więcej inspiracji na domowe wypieki? Zobacz równie prosty przepis na ciasto z borówkami oraz ciasto z gruszkami. Masz troszkę więcej czasu lub chęci? Musisz wypróbować tartę z jabłkami, która jest udekorowana mini cynamonami oraz ciasto kawowe z kremem kawowym… Nie ma co przedłużać. Zapraszam Cię do kuchni, czas upiec coś smakowitego!
Ciasto jogurtowe – KĄCIK PORAD
- Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe.
- Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
- Piecz ciasto jogurtowe „do suchego patyczka”. Po wbiciu patyczka w środek ciasta, patyczek powinien być suchy, nieoblepiony przez jeszcze surowe ciasto.
- Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.
Składniki
Na ciasto |
|
Jabłka: 3 sztuki | |
Mąka pszenna: 200g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Cynamon: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Jogurt: 300g | |
Olej: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Na kruszonkę |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jabłka obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę. |
2
Gotowe
|
Pozostałe składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej jogurtu lub mleka, ale u mnie proporcje były idealne. Dodaj jabłka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka. |
4
Gotowe
|
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Przełóż ciasto, posyp kruszonką i piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut. |
Jakiego jogurtu użyć? Sojowego czy kokosowego?
U mnie był to kokosowy Alpro – czyli połączenie sojowego i kokosowego 🙂
Czy sprawdzi się mąka owsiana?
Wydaje mi się, że nie. Raczej miks bezglutenowy 🙂