Kotlety z marchewki i ryżu

Kotlety z marchewki i ryżu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ryż: 250g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 3 cm
Olej: 7 łyżek
Marchewka: 400g
Sezam: 100g
Bułka tarta: 100g
Mąka pszenna: 6 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku, a co najważniejsze... są po prostu PYSZNE!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Share

Kotlety z marchewki i ryżu

Nie ważne czy chcesz przygotować klasyczny obiad z surówką i ziemniakami, czy złożyć pysznego wegańskiego burgera, to kotlety z marchewki sprawdzą się IDEALNIE! Robi się je bardzo prosto i składają się z łatwo dostępnych składników… Czego chcieć więcej?!

Kotlety z buraka oraz kotlety z kalafiora cieszą się wśród Was nieustającą popularnością, tak więc postanowiłem złapać tym razem marchewkę w jedną dłoń, tarkę w drugą i ruszyć do kuchni. W związku z tym, że ostatnie klopsiki z kalafiora i ryżu wyszły bardzo dobre, stwierdziłem, że kotlety z marchewki również zrobię z ryżem… To była naprawdę PYSZNA decyzja!

Kotlety z marchewki i ryżu

Kotlety z marchewki – KĄCIK PORAD

  • Użyj ryżu białego, najlepiej jaśminowego lub basmati. Ryż parboiled niestety się nie nadaje do tego dania, ponieważ po ugotowaniu nie klei się.
  • Jeśli nie masz ryżu, możesz użyć kaszy jaglanej.
  • Podczas formowania kotlecików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
  • Upieczone kotleciki z marchewki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
  • Z podanych proporcji wychodzi około 12 średniej wielkości kotletów. Ilość zależy od ich wielkości.
[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Ryż: 250g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 3 cm
Olej: 7 łyżek
Marchewka: 400g
Sezam: 100g
Bułka tarta: 100g
Mąka pszenna: 6 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecedź go i przełóż do miski.

2
Gotowe

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, czosnek oraz imbir również obierz i posiekaj bardzo drobno. Na patelni rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu zeszklenia.

3
Gotowe

Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj bardzo dokładnie, żeby uzyskać jednolitą masę.

4
Gotowe

Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj kotlety z marchewki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy m.in. od ich wielkości. U mnie wyszło 12 kotletów, każdy ważył około 120g. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć kotlety na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Pizze z burakiem i rukolą
previous
Pizza z burakiem i rukolą
Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
next
Hummus z pieczoną marchewką
Przepis na Pizze z burakiem i rukolą
previous
Pizza z burakiem i rukolą
Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
next
Hummus z pieczoną marchewką
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominik

Troche nie rozumiem tych 7 łyżek oleju w przepisie. To do smażenia cebuli i smarowania rąk? Czy może do dodania do składników i wymieszania żeby masa była bardziej kleista?

Moje propozycje

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x