Bitki sojowe w beszamelu

Bitki sojowe w beszamelu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe:: 100g
Bulion warzywny:: 1 litr
Beszamel
Mąka pszenna:: 50g 4 łyżki
Olej:: 4 łyżki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Czosnek:: 2 ząbki
Mleko roślinne:: 500ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Koperek:: 1 pęczek
Do podania
Ziemniaki::
Ogórki kiszone::

Nutritional information

1
Porcja
257
Kalorie
18.3g
Białko
13g
Tłuszcz
17g
Węgl.
1g
Błonnik

Nie wiesz co zrobić z kotletów sojowych, poza klasycznymi panierowanymi? Koniecznie sięgnij po bitki sojowe. Są zdrowsze i bardzo proste w wykonaniu!

  • 40 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Beszamel

  • Do podania

Share

Bitki sojowe w beszamelu

Kotlety sojowe w mojej diecie obecnie bardzo rzadko występują. Czemu? Czy to znaczy, że są niezdrowe lub niedobre? Nie, po prostu mi się przejadły. Miałem taki okres w życiu, że niemalże codziennie się nimi zajadałem i nagle TRACH, KA BOOM, BĘC… odechciało się. Ostatnio przyjechała do mnie w odwiedziny siostra, która widząc kotlety sojowe na regale, molestowała mnie, żebym z nich coś przygotował. Pierwszą myślą były klasyczne nuggetsy sojowe, ale że odezwał się we mnie wewnętrzny dietetyk, postawiłem na coś znacznie zdrowszego, ale równie pysznego, czyli bitki sojowe w beszamelu.

Bitki sojowe w połączeniu z ogórkiem kiszonym i ziemniakami, to bardzo klasyczny smak i fenomenalne połączenie, którego każdy powinien spróbować! Jeśli jesteście fanami prostych smaków, to zupa z boczniaków, którą ostatnio zrobiłem, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Przydatne:

  • Mąkę orkiszową możesz zastąpić pszenną lub w bezglutenowej wersji np. mąką z amarantusa.
[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe:: 100g
Bulion warzywny:: 1 litr
Beszamel
Mąka pszenna:: 50g 4 łyżki
Olej:: 4 łyżki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Czosnek:: 2 ząbki
Mleko roślinne:: 500ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Koperek:: 1 pęczek
Do podania
Ziemniaki::
Ogórki kiszone::

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kotlety sojowe w bulionie (według instrukcji na opakowaniu).

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie gładka masa. Ciągle mieszając, wlewaj mleko i dokładnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) aż powstanie gładki sos. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy. Zdejmij z ognia.

3
Gotowe

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach. Kotlety z góry też muszą być przykryte sosem!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
previous
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
next
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
previous
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
next
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x