Wegański sos koperkowy

Wegański sos koperkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 250ml
Koperek: 1 pęczek

Zobacz jak w kilkanaście minut, możesz przygotować pyszny sos do obiadu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański sos koperkowy

Często na ostatnią chwilę przypomina sobie, że muszę przygotować sos do kotlecików lub klopsików. W takiej sytuacji, niezawodny okazuje się dzisiejszy przepis na wegański sos koperkowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a co najlepsze, jest on niesamowicie uniwersalny!

Nie ważne, czy chcesz zrobić klopsiki z soczewicy, kotlety z buraka, kotleciki z kalafiora, lub po prostu ugotować ziemniaki… Ten sos będzie pasował IDEALNIE.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 250ml
Koperek: 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko roślinne wlej do wysokiego naczynia. Wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek.

2
Gotowe

W garnku podgrzej bulion, następnie wlej wcześniej przygotowane mleko. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka chwil. Sos powinien szybko zgęstnieć.

3
Gotowe

Koperek posiekaj, dodaj do sosu i ściągnij z ognia. Zajadaj!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
previous
Klopsiki z soczewicy
Przepis na Klopsiki z kalafiora i ryżu
next
Klopsiki z kalafiora i ryżu
Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
previous
Klopsiki z soczewicy
Przepis na Klopsiki z kalafiora i ryżu
next
Klopsiki z kalafiora i ryżu
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabriela

Czy można użyć mąki z ciecierzycy zamiast pszennej?

Daria

Jakie mleko roślinne najbardziej do tego smakuje?

Moje propozycje

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x