Ingredients
- 250 ml Mleko roślinne
- 2 czubate łyżki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- do smaku Pieprz i sól
- 250ml Bulion warzywny
- 1 pęczek Koperek
Wegański sos koperkowy
Często na ostatnią chwilę przypomina sobie, że muszę przygotować sos do kotlecików lub klopsików. W takiej sytuacji, niezawodny okazuje się dzisiejszy przepis na wegański sos koperkowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a co najlepsze, jest on niesamowicie uniwersalny!
Nie ważne, czy chcesz zrobić klopsiki z soczewicy, kotlety z buraka, kotleciki z kalafiora, lub po prostu ugotować ziemniaki… Ten sos będzie pasował IDEALNIE.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml | |
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki | |
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bulion warzywny: 250ml | |
Koperek: 1 pęczek |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe |
Czy można użyć mąki z ciecierzycy zamiast pszennej?
Nie robiłem na mące z ciecierzycy, więc… Niestety nie wiem 🙁
Jakie mleko roślinne najbardziej do tego smakuje?
Ja użyłem mleka sojowego od Alpro (tego klasycznego).