Placuszki z mąki kukurydzianej

Placuszki z mąki kukurydzianej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana : 150g
Mąka ryżowa : 50g
Mleko roślinne : 300ml u mnie słodzone
Olej : 2 łyżki
Soda oczyszczona : 2 łyżeczki lub proszek do pieczenia
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Chipsy jabłkowe : 1 paczuszka
Rodzynki : 50g
Miód / Syrop klonowy : do podania

Coś smacznego i bezglutenowego na słodkie śniadanie lub wytrawny dodatek do obiadu? Dzisiaj proponuję placuszki z mąki kukurydzianej.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Placuszki z mąki kukurydzianej

Zastosowań dla mąki kukurydzianej jest naprawdę wiele. Ostatnio na blogu pojawiły się naleśniki z mąki kukurydzianej. Wcześniej wielokrotnie używałem jej do panierowania boczniaków i kotletów sojowych. Jak donoszą internety, ma ona również zastosowanie przy oparzeniach skóry, usuwaniu zabrudzeń… tak bardzo uniwersalna, że postanowiłem zrobić z niej to co lubię najbardziej i jest już niemalże pospolite i oklepane na blogu, czyli ukochane placuszki. Tym razem oczywiście będą to placuszki z mąki kukurydzianej w towarzystwie mąki ryżowej, która jest równie łatwo dostępna jak kukurydziana.

Zazwyczaj robię sobie placuszki na słodko, ale przy niewielkich modyfikacjach w przepisie można zrobić je na wytrawnie. Lubicie dahl z czerwonej soczewicy? Bo ja bardzo! Zróbcie go i zaserwujcie placuszki kukurydziane wykonane na wytrawnie. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni!

Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem je i wmieszałem po wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic.

Inne placuszki, które musisz zrobić:

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana : 150g
Mąka ryżowa : 50g
Mleko roślinne : 300ml u mnie słodzone
Olej : 2 łyżki
Soda oczyszczona : 2 łyżeczki lub proszek do pieczenia
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Chipsy jabłkowe : 1 paczuszka
Rodzynki : 50g
Miód / Syrop klonowy : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie podstawowe składniki umieść w malakserze lub misce i połącz dokładnie. Powstała masa ma być dość gęsta. Z podanych składników ciasto powinno wyjść idealnie.

2
Gotowe

Do wyrobionego ciasta dodaj opcjonalnie ulubione dodatki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Ja smażyłem bez oleju, ale ewentualnie możesz wysmarować delikatnie olejem. Placuszki nie powinny być zbyt grube ani za duże. U mnie wyszło 8 średniej wielkości placuszków, ale możesz również zrobić mniejsze. Smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

naleśniki z mąki kukurydzianej
Poprzedni
Naleśniki z mąki kukurydzianej
sałatka z czarnej soczewicy
Następny
Sałatka z czarną soczewicą




naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki z mąki kukurydzianej
sałatka z czarnej soczewicy
Sałatka z czarną soczewicą
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Robiłam jakiś czas temu z jakiegoś przepisu placuszki z tej mąki, ale wyszły mączyste i zbite i się zniechęciłam. Ale mąka jak stała tak stoi, a skoro przepis wszedł na oczy to może pójdzie w ruch… 🙂

Wiesz co, brakuje mi przy przepisach dat dodania postu, jak przeglądam przepisy, to nie wiem czy to nowy czy stary, czy jakiś przegapiłam.. 🙂

Karolina

I soda się nie wybija?
Sodę dodaję zwykle do placków, gdy jest w nich chociaż jabłko, banan lub kefir (nie jestem weganką), które neutralizują jej smak.

Doritos

Czy zamiast mleka roślinnego może być zwykłe? 🙂

Marta

Robiłam właśnie na śniadanie i się załamałam. Wszystko odmierzone, wg przepisu a jednak nie wyszło. Bardzo zbite, bez smaku, niestety poszły do kosza. Co mogło pójść nie tak? W wyglądzie gładsze niż na zdjęciach.