• Home
  • Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana:: 80g
Skrobia ziemniaczana:: mąka ziemniaczana 20g
Mleko roślinne:: 200ml
Olej:: 1 łyżka
Siemię lniane:: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Olej:: do smażenia

Nutritional information

Naleśnik
Porcja
172
Kalorie
3.5g
Białko
4.8g
Tłuszcz
28.7g
Węgl.
2.5g
Błonnik

Nie wiesz co zrobić z mąką kukurydzianą, która leżakuje w Twojej szafce dłużej niż dobre wino w piwniczce? Koniecznie zrób naleśniki z mąki kukurydzianej!

  • 30 min
  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Są to już kolejne naleśniki bezglutenowe na moim blogu. Jak dobrze wiecie, bardzo lubię eksperymentować z nowymi mąkami. Pomimo że mąka kukurydziana jest jedną z najpopularniejszych bezglutenowych szeroko dostępnych, to dopiero teraz się za nią wziąłem na poważnie. Wiecznie nie było czasu lub były inne mąki do stestowania. Tym razem naleśniki z mąki kukurydzianej pozwoliły mi ją odczarować.

W moim przypadku były to naleśniki kukurydziane z mocną orzechową nutą. Wyjątkowo wybrałem mleko ryżowo-laskowe oraz standardowo na wierzch masło orzechowe domowej roboty. Żeby wyglądało to wszystko trochę bardziej fit i modnie, to dodałem morele, ale spokojnie możesz je zastąpić dżemem i bitą śmietaną.

Jeśli tak jak ja jesteście fanami naleśników z hipsterskich mąk, to koniecznie spróbujcie kilku moich ulubionych przepisów:

Szczerze powiedziawszy to miałbym teraz duży problem z wybraniem ulubionego przepisu na naleśniki. Tyle ich już jest na blogu… i w każdym można znaleźć coś wyjątkowego co niemalże krzyczy z ekranu “wybierz mnie, wybierz mnie”.

Pytania i odpowiedzi:

  • Siemię lniane w całości czy zmielone?

Tylko zmielone. Jeśli nie masz, to możesz użyć nasionek chia. Również świetnie się sprawdzą. W przypadku gdy ich też nie masz, to możesz zaryzykować zrobieniem bez nich.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana:: 80g
Skrobia ziemniaczana:: mąka ziemniaczana 20g
Mleko roślinne:: 200ml
Olej:: 1 łyżka
Siemię lniane:: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Olej:: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Do miseczki dodaj wszystkie składniki włącznie z łyżką oleju i zblenduj, zmiksuj lub wytrzep... trzepaczką. Odstaw na 20 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Posmaruj delikatnie olejem. Rozprowadź ciasto po powierzchni patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdyby ciasto było zbyt płynne, dodaj więcej mąki kukurydzianej. Gęstość zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję klasyczną dla naleśników. U mnie wyszły 3 naleśniki.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

pasta ze słonecznika
previous
Słodka pasta ze słonecznika
Placuszki z mąki kukurydzianej
next
Placuszki z mąki kukurydzianej
pasta ze słonecznika
previous
Słodka pasta ze słonecznika
Placuszki z mąki kukurydzianej
next
Placuszki z mąki kukurydzianej
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena

Mam pytanie, jaki może być powód rozpadnie się naleśników na patelni tak że nadają się tylko do wyrzucenia ( w jakby kleiste, nie można ich przewrócić na drugą stronę) ?

Marta

Moje wyszły obłędne Ale raczej robilam placki, z bananem i odrobiną miodu, pyyyycha

Moje propozycje

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x