• Home
  • Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana : 80g
Skrobia ziemniaczana : 20g mąka ziemniaczana
Mleko roślinne : 200ml
Olej : 1 łyżka
Siemię lniane : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Olej : do smażenia

Nie wiesz co zrobić z mąką kukurydzianą, która leżakuje w Twojej szafce dłużej niż dobre wino w piwniczce? Koniecznie zrób naleśniki z mąki kukurydzianej!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Są to już kolejne naleśniki bezglutenowe na moim blogu. Jak dobrze wiecie, bardzo lubię eksperymentować z nowymi mąkami. Pomimo że mąka kukurydziana jest jedną z najpopularniejszych bezglutenowych szeroko dostępnych, to dopiero teraz się za nią wziąłem na poważnie. Wiecznie nie było czasu lub były inne mąki do stestowania. Tym razem naleśniki z mąki kukurydzianej pozwoliły mi ją odczarować.

W moim przypadku były to naleśniki kukurydziane z mocną orzechową nutą. Wyjątkowo wybrałem mleko ryżowo-laskowe oraz standardowo na wierzch masło orzechowe domowej roboty. Żeby wyglądało to wszystko trochę bardziej fit i modnie, to dodałem morele, ale spokojnie możesz je zastąpić dżemem i bitą śmietaną.

Jeśli tak jak ja jesteście fanami naleśników z hipsterskich mąk, to koniecznie spróbujcie kilku moich ulubionych przepisów:

Szczerze powiedziawszy to miałbym teraz duży problem z wybraniem ulubionego przepisu na naleśniki. Tyle ich już jest na blogu… i w każdym można znaleźć coś wyjątkowego co niemalże krzyczy z ekranu “wybierz mnie, wybierz mnie”.

Pytania i odpowiedzi:

  • Siemię lniane w całości czy zmielone?

Tylko zmielone. Jeśli nie masz, to możesz użyć nasionek chia. Również świetnie się sprawdzą. W przypadku gdy ich też nie masz, to możesz zaryzykować zrobieniem bez nich.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana : 80g
Skrobia ziemniaczana : 20g mąka ziemniaczana
Mleko roślinne : 200ml
Olej : 1 łyżka
Siemię lniane : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Olej : do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Do miseczki dodaj wszystkie składniki włącznie z łyżką oleju i zblenduj, zmiksuj lub wytrzep... trzepaczką. Odstaw na 20 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Posmaruj delikatnie olejem. Rozprowadź ciasto po powierzchni patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdyby ciasto było zbyt płynne, dodaj więcej mąki kukurydzianej. Gęstość zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję klasyczną dla naleśników. U mnie wyszły 3 naleśniki.

pasta ze słonecznika
Poprzedni
Słodka pasta ze słonecznika
Placuszki z mąki kukurydzianej
Następny
Placuszki z mąki kukurydzianej




pasta ze słonecznika
Słodka pasta ze słonecznika
Placuszki z mąki kukurydzianej
Placuszki z mąki kukurydzianej
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena

Mam pytanie, jaki może być powód rozpadnie się naleśników na patelni tak że nadają się tylko do wyrzucenia ( w jakby kleiste, nie można ich przewrócić na drugą stronę) ?

Marta

Moje wyszły obłędne Ale raczej robilam placki, z bananem i odrobiną miodu, pyyyycha