Pieczony brokuł w pikantnej panierce

0 0
Pieczony brokuł w pikantnej panierce

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Mleko roślinne: 250 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 100g
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Bułka tarta: do panierowania
Olej: 4 łyżki
Sos sriracha: 100g
Ketchup: 100g

Sprawdź jakie cudna, można przygotować z brokuła!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Pieczony brokuł w pikantnej panierce

Delikatny brokuł, słodko-pikantna panierka i do tego dobry, kremowy sos… Takie przystawki, to ja rozumiem! Warzywa wcale nie muszą być nudne, a dzisiejszy pieczony brokuł, to idealny tego przykład.

Z czym podawać pieczone brokuły?

Tym razem ukręciłem domowy sojonez, ale świetnie sprawdzi się również wegański sos czosnkowy, sos tatarski lub każdy inny delikatny i kremowy sos. Jeśli chcesz zrobić pieczone brokuły na obiad, to polecam podać je z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką.

Przepis na Pieczony brokuł w pikantnej panierce

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Mleko roślinne: 250 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 100g
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Bułka tarta: do panierowania
Olej: 4 łyżki
Sos sriracha: 100g
Ketchup: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko roślinne wymieszaj z octem i odstaw na 5 minut.

2
Gotowe

W misce połącz ze sobą mąkę z czosnkiem, solą i pierzem. Następnie dolej wcześniej odstawione mleko i wymieszaj dokładnie - powinno powstać ciasto jak na naleśniki. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.

3
Gotowe

Brokuł podziel na różyczki. Maczaj je w cieście, następnie obsyp bułką tartą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz brokuły przez około 15 minut.

4
Gotowe

Połącz ze sobą olej, sos sriracha i ketchup. Podpieczone brokuły wyjmij z piekarnika, obtocz dokładnie w powstałym sosie, ułóż ponownie na blaszce i piecz jeszcze przez około 10 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
previous
Hummus z pieczoną marchewką
Zupa krem z brokułów
next
Zupa krem z brokułów
Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
previous
Hummus z pieczoną marchewką
Zupa krem z brokułów
next
Zupa krem z brokułów
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Wygląda pysznie. Czy te brokuły wychodzą chrupiące?

Kasia

😍 te brokuły wychodzą chrupiące?

Tosia

Właśnie szukałam nowego sposobu na brokuł 🙂 Może moje dziecko się przekona

Agata

Czym mogę zostawić Sos sriracha jeśli nie lubię pikantnych potraw?

Michal

Extra sprawa, jedyny minus że jak się zaczyna je jeść to się je aż się skończą 🙂. Na następny dzień też dobre

Sylvka

Pycha!!! Ale, niestety obliczyłam kalorie, cale danie to az 1000kcal, wiec uwaga na wyrzuty sumienia, nie jest to „tylko niewinne warzywko z piekarnika”. Ale sam przepis j smak – megaaaa kozak

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x