Azjatyckie bułeczki z patelni

0 0
Azjatyckie bułeczki z patelni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Gorąca woda: 150 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 1 łyżka
Farsz
Tofu naturalne: 2 kostki
Groszek: 150g
Marchew: 1 średnia
Czosnek: 1-2 ząbki
Zielona cebulka: 1 pęczek
Ocet ryżowy: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: zwykła lub czarna do smaku
Opcjoanlnie
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Sos sriracha: do smaku
Sezam: do obtoczenia
Olej: 3-4 łyżki
Woda: 5-6 łyżek

Koniec z nudą, czas na bułeczki z patelni!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Farsz

  • Opcjoanlnie

Share

Azjatyckie bułeczki z patelni

Komu w drogę, temu tampki… albo AZJATYCKIE BUŁECZKI 😅 Dzięki temu, że są sycące, pyszne i wygodne do jedzenia, to świetna opcja NA WYNOS. Oczywiście jeśli siedzicie w domu, bo pochłania Was praca zdalna lub e-lekcje, to nic straconego. Też możecie się nimi rozkoszować! Bez obaw, będą równie smakowite w domu, jak i poza nim.

Jeśli chcesz ukręcić do bułeczek jakiś warzywny dodatek, to sałatka z ogórka po azjatycku sprawdzi się idealnie!

Przeglądając zagranicznego pinteresta, zauważyłem bułeczki od Red House Spice nadziewane m.in. jajecznicą i warzywne od Bianca Zapatka. Postanowiłem zweganizować to cudo i przerobić na bardziej azjatycką modłę. Z oryginału praktycznie nic nie zostało, ale stworzyłem za to coś innego i wyjątkowego. Kilka chwil w kuchni i parę prób później, miałem już swoje idealne azjatyckie bułeczki z patelni. Część z nich zajadałem z sosem na bazie sosu sojowego, a pozostałe… pałaszowałem bez niczego. Jedna i druga opcja jest dobra 🥰

Azjatyckie bułeczki z patelni

Azjatyckie bułeczki z patelni – KĄCIK PORAD

  • Płatki drożdżowe są co prawda opcjonalne w farszu, ale warto je dodać, ponieważ zagęszczą masę oraz dodadzą fajnego smaku.
  • Ja użyłem groszku mrożonego, zblanszowanego/podgotowanego w wodzie. Możesz również użyć groszku ze słoika lub z puszki, ale radziłbym jednak sięgnąć po mrożony.
  • Lubisz pikantne jedzenie? Możesz do farszu dodać sosu sriracha, świetnie pasuje!
  • Jeśli masz czarną sól, to spokojnie możesz jej użyć. Farsz zyska jajecznego smaku.
  • W miejsce octu ryżowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Lubisz tofu? Zrób koniecznie tofu w sosie hoisin oraz pieczone tofu, we wspaniałej marynacie. Wspaniała jest również pasta bezrybna, czy feta z tofu… Tyle wspaniałości, że nie ma co przedłużać, trzeba brać się za gotowanie 😅

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Gorąca woda: 150 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 1 łyżka
Farsz
Tofu naturalne: 2 kostki
Groszek: 150g
Marchew: 1 średnia
Czosnek: 1-2 ząbki
Zielona cebulka: 1 pęczek
Ocet ryżowy: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: zwykła lub czarna do smaku
Opcjoanlnie
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Sos sriracha: do smaku
Sezam: do obtoczenia
Olej: 3-4 łyżki
Woda: 5-6 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem.

2
Gotowe

Do dużej miski dodać pokruszone w rękach tofu, zetrzyj na tarce marchewkę, przeciśnij czosnek, dodaj posiekaną zieloną cebulkę, groszek (wcześniej podgotowany), wlej ocet oraz sos sojowy i wsyp sól, cukier oraz płatki drożdżowe. Wymieszaj bardzo dokładnie.

3
Gotowe

Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę. Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą np. miseczki lub nawet noża. Kształt nie musi być idealnie okrągły.

Możesz również podzielić ciasto na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz mniejsze sakiewki) i rozwałkować każdą osobno.

4
Gotowe

Farsz również podziel na 8 części. Uformuj "kotlecik", który następnie połóż na rozwałkowane i wycięte ciasto, dokładnie na środku. Zostaw spory margines, żeby dało się podwinąć ciasto i stworzyć sakiewkę. Farsz będzie dość luźny, nie zbije się jak na wegańskie kotleciki.

5
Gotowe

Zawijaj brzegi ciasta do góry i stwórz sakiewkę.

6
Gotowe

Posmaruj jedną ze stron sakiewki delikatnie wodą i obtocz w sezamie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na średnim ogniu pierwsze od strony sezamu, następnie przewróć na drugą stronę, gdy sezam ładnie się zarumieni. Wlej kilka łyżek wody (zacznie szybko parować), a po jej odparowania smaż jeszcze przez chwilę, do momentu zarumienienia.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
previous
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
next
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
previous
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
next
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michalina

Czy można upiec w piekarniku?

Anna

Nadadzą się do gotowania na parze jak dim sumy?

Marta

Genialne! 🙂 zrobilam z farszem pieczarkowym i wyszlo extra!

Ola

Nie wyszły mi te bułeczki :< miałam jedynie mąkę pełnoziarnistą, jak rozwałkowałam cienko to mi farsz wychodził z każdej strony, a znów jak rozwałkowałam tak, żeby trzymały formę to były jednym wielkim niedogotowanym preclem.

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x