Sałatka z brokułem po azjatycku

0 0
Sałatka z brokułem po azjatycku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Na dressing
Sos sojowy: 3 łyżki
Olej: 1 łyżka
Ocet ryżowy: 1 łyżka
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sezam: 2 łyżki
Tahini: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Imbir: 1cm
Ostre papryczki: do smaku

Chrupiąca, pełna smaku sałatka z brokułem, to świetny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na dressing

Share

Sałatka z brokułem po azjatycku

Ostatnio siostra zaprosiła mnie na domowe sajgonki. Poczułem się w obowiązku przygotować coś do nich, więc postawiłem na sałatkę z brokułami w azjatyckim klimacie. Dressing delikatnie pikantny i słodko-kwaśny w połączeniu z chrupiącymi warzywami, to prawdziwa… PETARDA! 😍

Sałatka z brokułem po azjatycku – z czym podawać?

U nas były to sajgonki, ale świetnie sprawdzą się również kotlety z zielonej soczewicy, czy kotleciki z kalafiora. Zresztą sałatka jest tak dobra, że nawet bez dodatków będzie hiciorem, na Twoim stole.

Lubisz sałatki? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na sałatki.

Sałatka z brokułem po azjatycku

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Na dressing
Sos sojowy: 3 łyżki
Olej: 1 łyżka
Ocet ryżowy: 1 łyżka
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sezam: 2 łyżki
Tahini: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Imbir: 1cm
Ostre papryczki: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Czosnek i imbir posiekaj. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj ze sobą. Ilość ostrych papryczek (u mnie suszone) zależy od tego, jak bardzo lubisz ostre dania. Warto dodać chociaż troszkę.

2
Gotowe

W garnku zagotuj delikatnie osoloną wodę. Brokuła pokrój na małe różyczki, a łodygę w paski. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj dosłownie minutę. Po tym czasie wyjmij go i przelej lodowatą wodą.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w cienkie słupki, a zieloną cebulkę posiekaj. Wymieszaj warzywa razem z dressingiem i zajadaj!

Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
previous
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
Przepis na Płatki owsiane z bananem
next
Płatki owsiane z bananem
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
previous
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
Przepis na Płatki owsiane z bananem
next
Płatki owsiane z bananem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pankro

Zamiast tahini dałam masło orzechowe, a ostrości dodałam w postaci sambalu. Pyszne!

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło! 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x