Ingredients
-
1 sztuka Brokuł
-
1 sztuka Marchewka
-
1/2 sztuki Czerwona cebula
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
Na dressing
-
3 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Sezam
-
1 łyżeczka Tahini
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1cm Imbir
-
do smaku Ostre papryczki
Sałatka z brokułem po azjatycku
Ostatnio siostra zaprosiła mnie na domowe sajgonki. Poczułem się w obowiązku przygotować coś do nich, więc postawiłem na sałatkę z brokułami w azjatyckim klimacie. Dressing delikatnie pikantny i słodko-kwaśny w połączeniu z chrupiącymi warzywami, to prawdziwa… PETARDA! 😍
Sałatka z brokułem po azjatycku – z czym podawać?
U nas były to sajgonki, ale świetnie sprawdzą się również kotlety z zielonej soczewicy, czy kotleciki z kalafiora. Zresztą sałatka jest tak dobra, że nawet bez dodatków będzie hiciorem, na Twoim stole.
Lubisz sałatki? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na sałatki.

[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
| Brokuł: 1 sztuka | |
| Marchewka: 1 sztuka | |
| Czerwona cebula: 1/2 sztuki | |
| Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Na dressing |
|
| Sos sojowy: 3 łyżki | |
| Olej: 1 łyżka | |
| Ocet ryżowy: 1 łyżka | |
| Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
| Sezam: 2 łyżki | |
| Tahini: 1 łyżeczka | |
| Czosnek: 1-2 ząbki | |
| Imbir: 1cm | |
| Ostre papryczki: do smaku |
Wykonanie
|
1
Gotowe
|
|
|
2
Gotowe
|
|
|
3
Gotowe
|








Zamiast tahini dałam masło orzechowe, a ostrości dodałam w postaci sambalu. Pyszne!
Super, bardzo mi miło! 🙂