Marchewkowe placuszki

Marchewkowe placuszki

Składniki

Ilość porcji:
Marchew : 150g
Imbir : 1 cm
Mąka pszenna : 150g
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : 1/2 łyżeczki
Olej : 1 łyżka
Mleko roślinne : 150-200 ml
Syrop klonowy lub miód : 3 łyżki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Opcjonalnie
Rodzynki : 2 garści
Orzechy włoskie : do ozdoby
Krem a'la mascarpone : do posmarowania

Marchewka na śniadanie? Z tym przepisem, będzie to miłe doświadczenie!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na placki marchewkowe

Lubisz ciasto marchewkowe? Ja bardzo! W związku z tym, że na śniadanie nie wypada zajadać się ciastem, postanowiłem zrobić placki marchewkowe, inspirowane tym cudem. Przepis na marchewkowe placuszki jest bardzo prosty, a efekt końcowy powala. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek będę zajadał się marchewką na śniadanie 😅

Z czym podawać placki marchewkowe?

U mnie był to wegański krem a’la mascarpone. Prosty, własnej roboty, troszkę rozrzedzony mleczkiem kokosowym. Na prawdę warto go zrobić, bo można po plackach, przygotować wegańskie tiramisu piernikowe, które ostatnio dodawałem na bloga.

A co z orzechami i rodzynkami?

U mnie rodzynki wylądowały w środku masy, ponieważ je lubię. Ty nie? To ich nie dodawaj, nic się nie stanie. Orzechy włoskie natomiast u mnie wylądowały na wierzchu placków, do dekoracji. Jeśli chcesz, możesz je również umieścić w masie dla placuszki.

Przy okazji polecam ci również racuchy z bananami oraz racuchy z truskawkami. To również świetne pozycje na śniadanie lub słodki obiad. Zresztą na blogu jest jeszcze wiele innych przepisów godnych polecenia, więc zachęcam do przeszukiwania. Tymczasem przejdźmy do przepisu na dzisiejsze placki z marchewki 🥕 😉

Przepis na Marchewkowe placuszki

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Marchew : 150g
Imbir : 1 cm
Mąka pszenna : 150g
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : 1/2 łyżeczki
Olej : 1 łyżka
Mleko roślinne : 150-200 ml
Syrop klonowy lub miód : 3 łyżki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Opcjonalnie
Rodzynki : 2 garści
Orzechy włoskie : do ozdoby
Krem a'la mascarpone : do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę mąki lub dolać troszkę mleka. Wszystko zależy od tego, jak soczysta jest marchewka.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię (średni ogień) i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Ja smażyłem bez dodatku tłuszczu, ale możesz nasmarować patelnię odrobiną oleju dla pewności, żeby placki nie przywierały.

Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
Poprzedni
Wegański krem a’la mascarpone
Wegańskie kluski leniwe
Następny
Wegańskie kluski leniwe
Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
Wegański krem a’la mascarpone
Wegańskie kluski leniwe
Wegańskie kluski leniwe
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Jaką mąką zastąpić mąkę pszenna?