Pasztet z bobu

Pasztet z bobu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 350g
Kasza jaglana: 100g
Marchewka: 1/2 sztuki
Pietruszka: 1/2 sztuki
Cebula: 1 średnia
Olej: 4 łyżki
Koperek: 2 garści
Czosnek: 2 ząbki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Pestki dyni: 2-3 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
144
Kalorie
6.2g
Białko
8.2g
Tłuszcz
16.3g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Chcesz zrobić najlepszy pasztet bezglutenowy? Koniecznie weź się za pasztet z bobu. Smakuje rewelacyjnie i jest prosty do zrobienia.

  • 60 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Pasztet z bobu

No i przed Wami kolejny hicior z mojej kuchni, czyli pasztet z bobu. Po małej modyfikacji i dodaniu kaszy jaglanej, konsystencja pasztetu jest rewelacyjna… Zresztą konsystencja to jedno, bo nawet paćkowaty czy sypki rozsmarowałoby się po świeżej bułeczce i zjadło ze smakiem, ale właśnie ten smak… Połączenie bobu, koperku i suszonych pomidorów to majstersztyk. Zresztą, co ja tu będę się rozwodził na temat wspaniałości pasztetu… Po prostu wejdź do kuchni i zrób sobie foremkę albo dwie i przekonaj się na własnym podniebieniu.

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Bób: 350g
Kasza jaglana: 100g
Marchewka: 1/2 sztuki
Pietruszka: 1/2 sztuki
Cebula: 1 średnia
Olej: 4 łyżki
Koperek: 2 garści
Czosnek: 2 ząbki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Pestki dyni: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj (sprawdź jak ugotować bób) i ostudź. Jeśli skórka jest bardzo twarda, to go obierz - ja do pasztetu bobu nie obierałem. Ugotuj również kaszę jaglaną.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i pietruszkę w nieduże plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Koperek posiekaj. Dodaj do malaksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na niezbyt gładką masę.

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj odrobiną oleju. Przełóż masę do foremki i porządnie ugnieć. Ewentualnie obsyp pestkami dyni lub innymi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź foremkę i piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestygnięcia.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Cebularze
previous
Cebularze
Gofry białkowe
next
Gofry białkowe
Cebularze
previous
Cebularze
Gofry białkowe
next
Gofry białkowe
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Własny bób= Twój pasztet;)

Monika

Zrobiłam.. smakowo super ale niestety strasznie się kruszy.. brakuje mi w składnikach czegoś co by związało całość.

Roman

2 jajka i jest super, chyba, że ktoś jajek nie jada, to wtedy 2 łyżki mąki ziemniaczanej…

Moje propozycje

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x