Falafel z piekarnika

Falafel z piekarnika

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 2 puszki
Cynamon : 1 łyżeczka
Kolendra : 1 łyżeczka
Kumin : 2 łyżki
Papryka ostra : 1/2 łyżeczki
Sól : 1-2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 5 łyżeczek
Pieprz czarny : szczypta
Pietruszka (zielona) : 2-3 łyżki posiekanej
Olej kokosowy : 1 łyżka + do smarowania
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 2 ząbki
Kardamon : 3 owoce lub 1/4 mielonego
Nasiona kolendry : 3/4 łyżeczki lub mielone

Składniki

Share

Falafel z piekarnika

Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest falafel z piekarnika. Ta pieczona wersja falafela to świetna alternatywa dla osób chcących ograniczyć tłuszcz w diecie, odchudzających się czy po prostu unikających potraw smażonych na głębokim tłuszczu. To, że ten falafel jest zdrowszy od tradycyjnego, wcale nie oznacza, że ustępuje mu pod względem smaku. Moim zdaniem fakt, że jest on pieczony działa na jego korzyść!

Falafel z piekarnika

Do przygotowania falafela z piekarnika postanowiłem wziąć ciecierzycę z puszki. Wiem, że dla ortodoksyjnych wielbicieli falafela jest to nie do przyjęcia (chyba tak samo jak pieczenie go w piekarniku), ale dzięki temu zabiegowi nie potrzeba nam “maszynki do mięsa”, którą w domach młodych ludzi ze świecą szukać. Dodatkowym atutem użycia ciecierzycy już ugotowanej jest fakt, że falafela możesz zrobić wtedy, kiedy tylko masz na niego ochotę. Tradycyjnie musisz czekać całą noc/dzień, żeby cieciora się namoczyła. Dla mnie bardzo często jest to nie do przyjęcia.

Mam nadzieję, że dla części z Was przepis będzie pomocny w komponowaniu pysznych domowych obiadów lub pudełkowego jedzenia w trasę, do pracy lub na uczelnię.

Z czym podawać pieczony falafel?

To zależy jak lubisz. Ja, jak widać na zdjęciu, zaserwowałem sobie a’la falafel box, czyli sam falafel z sosem. Innymi opcjami są wrapy z falafelem. Weź podpłomyka, naleśnika lub pitę, trochę warzyw i ciesz się pysznym zawiniątkiem. Oczywiście falafel może być podawany jak normalny kotlecik. Ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki. Zrób delikatną w smaku sałatkę, która nie będzie konkurowała z falafelem o Twoją uwagę i to wszystko.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 2 puszki
Cynamon : 1 łyżeczka
Kolendra : 1 łyżeczka
Kumin : 2 łyżki
Papryka ostra : 1/2 łyżeczki
Sól : 1-2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 5 łyżeczek
Pieprz czarny : szczypta
Pietruszka (zielona) : 2-3 łyżki posiekanej
Olej kokosowy : 1 łyżka + do smarowania
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 2 ząbki
Kardamon : 3 owoce lub 1/4 mielonego
Nasiona kolendry : 3/4 łyżeczki lub mielone

Wykonanie

1
Gotowe

Ciecierzycę, cynamon, kolendrę, kumin, paprykę, sól, pieprz, pietruszkę, syrop klonowy, cebulę, czosnek i olej umieść w malakserze.

2
Gotowe

Jeśli używasz owoców kardamonu i nasion kolendry

Dodaj owoce kardamonu i nasiona kolendry do moździerza i maltretuj je do momentu, aż zrobi się niemalże pył. Wyjmij łuski po owocach kardamonu (wywal) i wsyp przetarte przyprawy do malaksera.

3
Gotowe

Zmiksuj zawartość malaksera prawie na gładko - NIE RÓB Z TEGO GŁADKIEJ PASTY JAK HUMMUS.

4
Gotowe

Ustaw piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i formuj falafele. Pamiętaj, że muszą być dobrze ściśnięte! Ja pierwsze robię kuleczki, a następnie je delikatnie rozpłaszczam. Posmaruj falafele z każdej strony olejem (bardzo delikatnie - nie jest to konieczne, ale moim zdaniem falafele wychodzą smaczniejsze i bardziej chrupiące). Wstaw blachę do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, obróć na drugą stronę i wstaw na kolejne 15 minut.

Klopsiki warzywne - przepis na pulpety warzywne
Poprzedni
Klopsiki warzywne
Następny
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami i tymiankiem




Klopsiki warzywne - przepis na pulpety warzywne
Klopsiki warzywne
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami i tymiankiem
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Inez

Cholerka… nie doczytałam, że nie należy tego miksować na hummus… co teraz? Mogę to jakoś zagęścić, np mąką kukurydzianą???

Inez

Dzięki za odpowiedź 🙂 dodam mąki kukurydzianej, żeby było bezglutenowo 🙂

Justyś

Super przepis, dzisiaj na obiad, mam nadzieję, że będą dobre bo nie mogę się doczekać!!
Przy okazji: jaki olej kokosowy używasz, rafinowany czy nie… Mój wieczny problem z wyborem

Justyś

Dziękuję, zrobiłam. W smaku IDEALNE. Niestety pokruszyły się po upieczeniu. Mocno naściskałam, uklepałam i niewiele to dało 🙁
Ale zjadłam do ostatniego okruszka 😉

Ann

2 puszki ciecierzycy – jaka to waga w gramach?

Pawel

480 g – jedna puszka to 240 g.