Orientalna brukselka po tajsku

Orientalna brukselka po tajsku

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka : 1kg
Na marynatę
Sos sojowy : 2 łyżka
Masło orzechowe : 1 łyżka
Sos sriracha : 1 łyżka
Sok z limonki : 2-3 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sezam : 2 łyżeczki
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2-3 cm
Cynamon : szczypta
Olej : 2 łyżki
Do podania polecam dodatkową porcję sezamu oraz posiekaną zieloną cebulkę

Ciekawa w smaku brukselka? Z tym przepisem to możliwe!

Składniki

  • Na marynatę

  • Do podania polecam dodatkową porcję sezamu oraz posiekaną zieloną cebulkę

Share

Orientalna brukselka po tajsku

Niektórym brukselka kojarzy się z okropnym warzywem z dzieciństwa, do którego jedzenia zmusza się dzieci. Dla mnie jest to raczej fikuśna, mała kapusta, z którą można poszaleć w kuchni i stworzyć coś fajnego. Dzisiaj przygotowałem połączenie brukselki ze smakami orientu. Brukselka po tajsku, bo o niej mowa, to świetny dodatek do obiadu, jak i posiłek sam w sobie. Pełna smaku, delikatnie pikantna… po prostu pyszna.

Do przygotowania tego przepisu polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami, oraz brukselkę w sosie BBQ, które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz “smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również trafi w Twoje gusta.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Brukselka : 1kg
Na marynatę
Sos sojowy : 2 łyżka
Masło orzechowe : 1 łyżka
Sos sriracha : 1 łyżka
Sok z limonki : 2-3 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sezam : 2 łyżeczki
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2-3 cm
Cynamon : szczypta
Olej : 2 łyżki
Do podania polecam dodatkową porcję sezamu oraz posiekaną zieloną cebulkę

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku zagotuj osoloną wodę. Brukselki oczyść i wrzuć do gotującej się wody na dosłownie 2 minuty. Brukselki mają delikatnie zmięknąć, ale nie zostać ugotowane/rozgotowane.

W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek oraz obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wymieszaj wszystkie składniki, aby utworzyć marynatę.

2
Gotowe

Brukselki wyjmij z wody, przelej lodowatą wodą (możesz je na chwilę umieścić w zimnej wodzie, dzięki temu zachowają kolor i szybciej wystygną). Przekrój każdą na pół, a następnie wymieszaj je w marynacie i odstaw na 30 minut, żeby się przegryzły.

Na patelni rozgrzej olej i smaż brukselki z obu stron na złoty kolor. Gotowe!

Poprzedni
Makaron z zielonym kalafiorem
Następny
Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym




Makaron z zielonym kalafiorem
Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments