Makaron z zielonym kalafiorem

0 0
Makaron z zielonym kalafiorem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielony kalafior: 1 sztuka
Makaron: 200g
Na sos
Olej: 1 łyżka
Szalotka: 2-3 sztuki
Czosnek: 3-4 ząbki
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Suszone pomidory: 8-10 sztuk
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Możesz podać z posiekaną bazylią

Coś wyjątkowego, ale delikatnego w smaku. Koniecznie musisz spróbować!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Opcjonalnie

  • Możesz podać z posiekaną bazylią

Share

Makaron z zielonym kalafiorem

Dzisiejszy makaron z zielonym kalafiorem, to wspaniałe danie. Kremowy sos z czosnkową nutą, chrupiący, wyjątkowy kalafior i w moim przypadku makaron tagliatelle, którego jestem fanem… To wszystko składa się na udany obiad!

Opowiem Ci jeszcze o tym, czym w ogóle jest zielony kalafior, bo nie różni się on tylko kolorem od tego zwyczajnego! Inna jego nazwa, to romanesco, a samo warzywo pochodzi z Włoch. Przyciąga spojrzenia nie tylko za sprawą swojego pięknego koloru, ale również dzięki niepowtarzalnej geometrii.

Jak smakuje zielony kalafior?

Podczas gotowania nie doświadczymy przykrego zapachu, który często towarzyszy zwyczajnemu kalafiorowi. Dodatkowo w smaku jest dużo łagodniejszy, bez goryczki, kremowy z orzechową nutą. Jest zdecydowanie bardziej kruchy/chrupiący po ugotowaniu, co dla mnie jest niesamowitą zaletą.

Szukasz innych przepisów z makaronem? KLIKNIJ i sprawdź, co jeszcze przygotowałem.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Zielony kalafior: 1 sztuka
Makaron: 200g
Na sos
Olej: 1 łyżka
Szalotka: 2-3 sztuki
Czosnek: 3-4 ząbki
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Suszone pomidory: 8-10 sztuk
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Możesz podać z posiekaną bazylią

Wykonanie

1
Gotowe

Kalafiora podziel na różyczki, umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty - ma być dalej chrupiący, a nie miękki. Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na bok.

2
Gotowe

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3
Gotowe

Rozgrzej olej w garnku - średni ogień. Szalotkę lub cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i wrzuć do garnka. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i podgotuj chwilkę. Dodaj kalafiora, pokrojone w paski suszone pomidory oraz makaron i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Kanapka z awokado i tofu
next
Orientalna brukselka po tajsku
previous
Kanapka z awokado i tofu
next
Orientalna brukselka po tajsku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x