Ingredients
-
1 sztuka Zielony kalafior
-
200g Makaron
-
Na sos
-
1 łyżka Olej
-
2-3 sztuki Szalotka
-
3-4 ząbki Czosnek
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
8-10 sztuk Suszone pomidory
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
Możesz podać z posiekaną bazylią
Makaron z zielonym kalafiorem
Dzisiejszy makaron z zielonym kalafiorem, to wspaniałe danie. Kremowy sos z czosnkową nutą, chrupiący, wyjątkowy kalafior i w moim przypadku makaron tagliatelle, którego jestem fanem… To wszystko składa się na udany obiad!
Opowiem Ci jeszcze o tym, czym w ogóle jest zielony kalafior, bo nie różni się on tylko kolorem od tego zwyczajnego! Inna jego nazwa, to romanesco, a samo warzywo pochodzi z Włoch. Przyciąga spojrzenia nie tylko za sprawą swojego pięknego koloru, ale również dzięki niepowtarzalnej geometrii.
Jak smakuje zielony kalafior?
Podczas gotowania nie doświadczymy przykrego zapachu, który często towarzyszy zwyczajnemu kalafiorowi. Dodatkowo w smaku jest dużo łagodniejszy, bez goryczki, kremowy z orzechową nutą. Jest zdecydowanie bardziej kruchy/chrupiący po ugotowaniu, co dla mnie jest niesamowitą zaletą.
Szukasz innych przepisów z makaronem? KLIKNIJ i sprawdź, co jeszcze przygotowałem.
Składniki
Zielony kalafior: 1 sztuka | |
Makaron: 200g | |
Na sos |
|
Olej: 1 łyżka | |
Szalotka: 2-3 sztuki | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki | |
Suszone pomidory: 8-10 sztuk | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Możesz podać z posiekaną bazylią |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej olej w garnku - średni ogień. Szalotkę lub cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i wrzuć do garnka. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i podgotuj chwilkę. Dodaj kalafiora, pokrojone w paski suszone pomidory oraz makaron i wymieszaj. Dopraw do smaku. |
Bardzo dobry sosik, szybki i prosty bez żadnych zasmażek i zagęstników. Czasami modyfikuję dodatkiem pieczarek, cieciorki, orzechów włoskich. Pycha
Bardzo dziękuję 🙂
Oj jakie to było dobre, dołożyłam orzeszki pini uprażone
Super, bardzo mi miło! 🙂