Makaron z zielonym kalafiorem

Makaron z zielonym kalafiorem

Składniki

Ilość porcji:
Zielony kalafior : 1 sztuka
Makaron : 200g
Na sos
Olej : 1 łyżka
Szalotka : 2-3 sztuki
Czosnek : 3-4 ząbki
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Suszone pomidory : 8-10 sztuk
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Możesz podać z posiekaną bazylią

Coś wyjątkowego, ale delikatnego w smaku. Koniecznie musisz spróbować!

Składniki

  • Na sos

  • Opcjonalnie

  • Możesz podać z posiekaną bazylią

Share

Makaron z zielonym kalafiorem

Dzisiejszy makaron z zielonym kalafiorem, to wspaniałe danie. Kremowy sos z czosnkową nutą, chrupiący, wyjątkowy kalafior i w moim przypadku makaron tagliatelle, którego jestem fanem… To wszystko składa się na udany obiad!

Opowiem Ci jeszcze o tym, czym w ogóle jest zielony kalafior, bo nie różni się on tylko kolorem od tego zwyczajnego! Inna jego nazwa, to romanesco, a samo warzywo pochodzi z Włoch. Przyciąga spojrzenia nie tylko za sprawą swojego pięknego koloru, ale również dzięki niepowtarzalnej geometrii.

Jak smakuje zielony kalafior?

Podczas gotowania nie doświadczymy przykrego zapachu, który często towarzyszy zwyczajnemu kalafiorowi. Dodatkowo w smaku jest dużo łagodniejszy, bez goryczki, kremowy z orzechową nutą. Jest zdecydowanie bardziej kruchy/chrupiący po ugotowaniu, co dla mnie jest niesamowitą zaletą.

Szukasz innych przepisów z makaronem? KLIKNIJ i sprawdź, co jeszcze przygotowałem.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Zielony kalafior : 1 sztuka
Makaron : 200g
Na sos
Olej : 1 łyżka
Szalotka : 2-3 sztuki
Czosnek : 3-4 ząbki
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Suszone pomidory : 8-10 sztuk
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Możesz podać z posiekaną bazylią

Wykonanie

1
Gotowe

Kalafiora podziel na różyczki, umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty - ma być dalej chrupiący, a nie miękki. Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na bok.

2
Gotowe

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3
Gotowe

Rozgrzej olej w garnku - średni ogień. Szalotkę lub cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i wrzuć do garnka. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i podgotuj chwilkę. Dodaj kalafiora, pokrojone w paski suszone pomidory oraz makaron i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Poprzedni
Kanapka z awokado i tofu
Następny
Orientalna brukselka po tajsku




Kanapka z awokado i tofu
Orientalna brukselka po tajsku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments