Składniki
- 200g Brukselka
- 4 sztuki Pomidory suszone
- 25g Orzechy włoskie
- 2 ząbki Czosnek
- 1/2 łyżeczki Kumin
- do smaku Sól
- szczypta Pieprz czarny
- 1 łyżka Olej
- 100ml Woda
Do dekoracji
- Pietruszka (zielona)
Brukselka z suszonymi pomidorami
Szczerze, to chyba po raz pierwszy w życiu kupiłem świeżą brukselkę. Za dzieciaka jej nienawidziłem, później posiłkowałem się mrożoną, aż w końcu, gdy zobaczyłem ją w sklepie na promocji, odezwał się we mnie instynkt myśliwego i zdobywcy w jednym… Wyszarpałem ją z koszyczka, w którym leżała i przy okazji porwałem również jej większą koleżankę – białą kapustę. Do wielkiej i białej kapuchy wrócę w następnych przepisach, a dzisiaj skupię się na tej małej i niepozornej. Brukselka z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi to zarówno świetna opcja na samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Przyznam się bez bicia, że z nimi się nią nie podzieliłem i sam pochłonąłem obie porcje… Nie żałuję jednak, bo było to rewelacyjne doświadczenie dla moich kubków smakowych!
Składniki
Brukselka : 200g | |
Pomidory suszone : 4 sztuki | |
Orzechy włoskie : 25g | |
Czosnek : 2 ząbki | |
Kumin : 1/2 łyżeczki | |
Sól : do smaku | |
Pieprz czarny : szczypta | |
Olej : 1 łyżka | |
Woda : 100ml | |
Do dekoracji | |
Pietruszka (zielona) : |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Brukselkę pokrój w plasterki - 3-4 cięcia nożem na jedną brukselkę. Pomidory i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej (u mnie spod suszonych pomidorów) na patelni i wrzuć brukselkę, czosnek oraz pomidory i smaż je na średnim ogniu przez 3-5 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie dolej wody, wsyp przyprawy oraz orzechy i wymieszaj. Gotuj a następnie smaż (bez przykrycia) do momentu odparowania wody. |
Danie jest nie-sa-mo-wi-te!!!! Tak proste, szybkie i w dodatku przepyszne. Szukałam na sylwestra czegoś fajnego na szybko i na ciepło. Od tamtej pory brukselke robię przynajmniej raz na dwa tygodnie :)))) dzięki!!!
ale to pyszne!!
Dla mnie pomysł super, ale brukselka okazała się za gorzka… Chciałabym ją lubić…
Świetny przepis. Prosty, pyszny i dowodzący, że brukselka jest bardzo wdzięcznym warzywem 😉
Najlepsze!! Mniam mniam brukselki odczarowane!