Brukselka z suszonymi pomidorami

0 0
Brukselka z suszonymi pomidorami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka:: 200g
Pomidory suszone:: 4 sztuki
Orzechy włoskie:: 25g
Czosnek:: 2 ząbki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Olej:: 1 łyżka
Woda:: 100ml
Do dekoracji
Pietruszka (zielona)::

Nutritional information

1
Porcja
200
Kalorie
7.6g
Białko
15.4g
Tłuszcz
13.7g
Węgl.
6.4g
Błonnik

Masz awersję do tych małych, zielonych kuleczek? A może po prostu nie wiesz co z nimi zrobić? Brukselka z suszonymi pomidorami, to świetna opcja!

  • 15 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

  • Do dekoracji

Share

Brukselka z suszonymi pomidorami

Szczerze, to chyba po raz pierwszy w życiu kupiłem świeżą brukselkę. Za dzieciaka jej nienawidziłem, później posiłkowałem się mrożoną, aż w końcu, gdy zobaczyłem ją w sklepie na promocji, odezwał się we mnie instynkt myśliwego i zdobywcy w jednym… Wyszarpałem ją z koszyczka, w którym leżała i przy okazji porwałem również jej większą koleżankę – białą kapustę. Do wielkiej i białej kapuchy wrócę w następnych przepisach, a dzisiaj skupię się na tej małej i niepozornej. Brukselka z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi to zarówno świetna opcja na samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Przyznam się bez bicia, że z nimi się nią nie podzieliłem i sam pochłonąłem obie porcje… Nie żałuję jednak, bo było to rewelacyjne doświadczenie dla moich kubków smakowych!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Brukselka:: 200g
Pomidory suszone:: 4 sztuki
Orzechy włoskie:: 25g
Czosnek:: 2 ząbki
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Olej:: 1 łyżka
Woda:: 100ml
Do dekoracji
Pietruszka (zielona)::

Wykonanie

1
Gotowe

Posiekaj orzechy włoskie i odstaw na bok.

2
Gotowe

Brukselkę pokrój w plasterki - 3-4 cięcia nożem na jedną brukselkę. Pomidory i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej (u mnie spod suszonych pomidorów) na patelni i wrzuć brukselkę, czosnek oraz pomidory i smaż je na średnim ogniu przez 3-5 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie dolej wody, wsyp przyprawy oraz orzechy i wymieszaj. Gotuj a następnie smaż (bez przykrycia) do momentu odparowania wody.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Majonez z ziemniaka
previous
Majonez z ziemniaka
Krem z białej kapusty
next
Krem z białej kapusty
Majonez z ziemniaka
previous
Majonez z ziemniaka
Krem z białej kapusty
next
Krem z białej kapusty
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Danie jest nie-sa-mo-wi-te!!!! Tak proste, szybkie i w dodatku przepyszne. Szukałam na sylwestra czegoś fajnego na szybko i na ciepło. Od tamtej pory brukselke robię przynajmniej raz na dwa tygodnie :)))) dzięki!!!

Ania

ale to pyszne!!

Kasia

Dla mnie pomysł super, ale brukselka okazała się za gorzka… Chciałabym ją lubić…

Agata

Świetny przepis. Prosty, pyszny i dowodzący, że brukselka jest bardzo wdzięcznym warzywem 😉

Ula

Najlepsze!! Mniam mniam brukselki odczarowane!

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x