Brukselka z suszonymi pomidorami

Brukselka z suszonymi pomidorami

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka : 200g
Pomidory suszone : 4 sztuki
Orzechy włoskie : 25g
Czosnek : 2 ząbki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta
Olej : 1 łyżka
Woda : 100ml
Do dekoracji
Pietruszka (zielona) :

Masz awersję do tych małych, zielonych kuleczek? A może po prostu nie wiesz co z nimi zrobić? Brukselka z suszonymi pomidorami, to świetna opcja!

Składniki

  • Do dekoracji

Share

Brukselka z suszonymi pomidorami

Szczerze, to chyba po raz pierwszy w życiu kupiłem świeżą brukselkę. Za dzieciaka jej nienawidziłem, później posiłkowałem się mrożoną, aż w końcu, gdy zobaczyłem ją w sklepie na promocji, odezwał się we mnie instynkt myśliwego i zdobywcy w jednym… Wyszarpałem ją z koszyczka, w którym leżała i przy okazji porwałem również jej większą koleżankę – białą kapustę. Do wielkiej i białej kapuchy wrócę w następnych przepisach, a dzisiaj skupię się na tej małej i niepozornej. Brukselka z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi to zarówno świetna opcja na samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Przyznam się bez bicia, że z nimi się nią nie podzieliłem i sam pochłonąłem obie porcje… Nie żałuję jednak, bo było to rewelacyjne doświadczenie dla moich kubków smakowych!

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Brukselka : 200g
Pomidory suszone : 4 sztuki
Orzechy włoskie : 25g
Czosnek : 2 ząbki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta
Olej : 1 łyżka
Woda : 100ml
Do dekoracji
Pietruszka (zielona) :

Wykonanie

1
Gotowe

Posiekaj orzechy włoskie i odstaw na bok.

2
Gotowe

Brukselkę pokrój w plasterki - 3-4 cięcia nożem na jedną brukselkę. Pomidory i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej (u mnie spod suszonych pomidorów) na patelni i wrzuć brukselkę, czosnek oraz pomidory i smaż je na średnim ogniu przez 3-5 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie dolej wody, wsyp przyprawy oraz orzechy i wymieszaj. Gotuj a następnie smaż (bez przykrycia) do momentu odparowania wody.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Majonez z ziemniaka
Poprzedni
Majonez z ziemniaka
Krem z białej kapusty
Następny
Krem z białej kapusty
Majonez z ziemniaka
Majonez z ziemniaka
Krem z białej kapusty
Krem z białej kapusty

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
UlaAgataKasiaAniaSylwia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sylwia
Gość
Sylwia

Danie jest nie-sa-mo-wi-te!!!! Tak proste, szybkie i w dodatku przepyszne. Szukałam na sylwestra czegoś fajnego na szybko i na ciepło. Od tamtej pory brukselke robię przynajmniej raz na dwa tygodnie :)))) dzięki!!!

Ania
Gość
Ania

ale to pyszne!!

Kasia
Gość
Kasia

Dla mnie pomysł super, ale brukselka okazała się za gorzka… Chciałabym ją lubić…

Agata
Gość
Agata

Świetny przepis. Prosty, pyszny i dowodzący, że brukselka jest bardzo wdzięcznym warzywem 😉

Ula
Gość
Ula

Najlepsze!! Mniam mniam brukselki odczarowane!