• Home
  • Obiady
  • Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym

Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym

0 0
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta włoska: 1/2 główki
Masło roślinne: 2 łyżki
Sos pieczarkowy
Pieczarki: 500g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Do podania
Kluski śląskie: 1kg

Kapusta włoska nie musi być nudna. Zobacz w jaki sposób możesz ją kreatywnie przygotować!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Sos pieczarkowy

  • Do podania

Share

Z kapusty włoskiej zawsze robiłem klasyczne zupy, gołąbki lub warzywny dodatek do „niedzielnego kotlecika”. Tym razem postanowiłem wynieść ją na piedestał… Pieczona kapusta włoska jest u mnie dzisiaj główną częścią dania. Nie było Ci dane skosztować tak przygotowanej kapusty? Koniecznie wypróbuj Ten przepis, a na pewno się w niej zakochasz!

Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym

Jestem ogromnym fanem klusek w każdym możliwym wydaniu, tak więc z kluskami śląskimi zapodałem dzisiejszą kapustę. Świetnie sprawdzą się również gotowane ziemniaki, a od biedy możesz podać ją nawet ryżem lub kaszą.

Lubisz warzywa z rodziny kapustowatych? Polecam Ci m.in. curry z brukselką, klopsiki z kalafiora oraz placki z brokułów. Sprawdź również moje pozostałe wegańskie przepisy, których cały czas systematycznie przybywa. Teraz czas zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta włoska: 1/2 główki
Masło roślinne: 2 łyżki
Sos pieczarkowy
Pieczarki: 500g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Do podania
Kluski śląskie: 1kg

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić sos?

W garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż na małym ogniu przez 30 sekund.

3
Gotowe

Do garnka wlewaj stopniowo mleko roślinne cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Zagotuj, sos powinien zrobić się gęstszy.

4
Gotowe

Do garnka dodaj podsmażone pieczarki z cebulą oraz czosnkiem, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj przez 2 minuty.

5
Gotowe

Jak zrobić pieczoną kapustę?

Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj. Pokrój na 6-8 równych części.

6
Gotowe

Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne i smaż kapustę z obu stron na złoty kolor. Usmażoną kapustę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kapustę zalej wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i zapiekaj kapustę przez kolejne 15-20 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Wegański sos pieczarkowy - przepis na sos pieczarkowy bez śmietany
previous
Wegański sos pieczarkowy
Zupa krem z zielonego groszku
next
Zupa krem z zielonego groszku
Wegański sos pieczarkowy - przepis na sos pieczarkowy bez śmietany
previous
Wegański sos pieczarkowy
Zupa krem z zielonego groszku
next
Zupa krem z zielonego groszku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x