Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym

Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Boczniaki: 250g
Olej: 1 łyżka
Pieprz i sól: szczypta
Czosnek: 5 ząbków
Cebula: 1 duża
Suszone pomidory: 10 sztuk
Olej: 1 łyżka
Passata pomidorowa: 300g
Oregano: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Boczniaki w sosie pomidorowym + makaron, to przepis na udany obiad!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym

Ostatnio podczas wizyty na jednym z Warszawskich targowisk, natrafiłem na boczniaki królewskie, oraz te klasyczne, które można spotkać w większości marketów. Skusiłem się na obie odmiany, żeby je porównać, przetestować i… dla mnie boczniak jak boczniak… zawsze dobry 😂 Boczniaki królewskie mają dużą, grubą nogę i są bardziej mięsiste od zwyczajnych, ale w smaku nie wybijają się na tyle, żeby specjalnie ich poszukiwać. Tutaj wymieszałem obie odmiany, ale użyj tych, które akurat masz.

Boczniaki w mojej kuchni bardzo często się przewijają, tak więc jeśli również je lubisz, to mam dla Ciebie kilka fajnych przepisów. Z pewnością na uwagę zasługuje sałatka z boczniakami, flaczki z boczniaków, boczniaki smażone z pietruszką oraz boczniaki panierowane.

Jeśli szukasz więcej przepisów z makaronami, to sprawdź koniecznie mój spis przepisów na dania z makaronami.

[Ocena: 4.3]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Boczniaki: 250g
Olej: 1 łyżka
Pieprz i sól: szczypta
Czosnek: 5 ząbków
Cebula: 1 duża
Suszone pomidory: 10 sztuk
Olej: 1 łyżka
Passata pomidorowa: 300g
Oregano: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Postaw wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Boczniaki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczniaki, posyp szczyptą soli i pieprzem. Smaż z obu stron na złoty kolor i zdejmij z patelni.

2
Gotowe

Na tej samej patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki lub posiekaj a pomidory suszone w paski. Smaż przez kilka minut.

Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, przyprawy i zagotuj. Dodaj makaron, boczniaki i wymieszaj... Gotowe!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Orientalna brukselka po tajsku
Zupa z boczniaków lub flaczki z boczniaków
next
Zupa z boczniaków
previous
Orientalna brukselka po tajsku
Zupa z boczniaków lub flaczki z boczniaków
next
Zupa z boczniaków
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Kolejny przepis do zrobienia. Dziękuję!
Mam pytanie czy boczniaki mozna zastąpić grzybami mrożonymi ( zapasy jesienne😊)

Dziś była pizza z patelni(piekłam w piekarniku) i smakowała super!

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x