Ingredients
-
1 główka Kalafior
-
4 łyżki Ketchup
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
szczypta Pieprz czarny
-
4 łyżki Płatki drożdżowe
-
Do wyboru
-
do smaku Sos sriracha
-
do smaku Papryka ostra
Kalafior pieczony
Ostatnio staram się swoją dietę wzbogacać w warzywa, których dotąd w niej brakowało. Chwytam się każdego możliwe sposobu, a moim ulubionym jest pieczenie warzyw. Była już cykoria pieczona, jak i brukselka pieczona, do których Was również odsyłam i zachęcam do wypróbowania. Dzisiaj natomiast, na moim talerzu zawitał kalafior pieczony. Aż wstyd się przyznać, ale troszkę się nad nim poznęcałem. Na początku rozczłonkowałem na różyczki… jedna po drugiej odpadały bezwładnie do miseczki. Jakby mało się biedak nacierpiał, to podtopiłem go pod bieżącą wodą, molestowałem ręcznikiem kuchennym i na deser dołożyłem mu sporą dawką ostrego sosu sriracha i szczyptę ostrej papryki. Obtoczony we wszystkich przyprawach był gotowy na swoją ostatnią podróż…
Składniki
Kalafior:: 1 główka | |
Ketchup:: 4 łyżki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki | |
Do wyboru |
|
Sos sriracha:: do smaku | |
Papryka ostra:: do smaku |
mam i ja 🙂
<3
Musiałam dłużej piec, ale efekt końcowy – PYCHOTA !
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Mój nievege mąż powiedział że tak dobrego kalafiora w życiu nie jadł. Przepis super!
<3
Czy płatki drożdżowe to mus? Widzę że masz je w wielu przepisach a ja staram się unikać drożdży i nie wiem czy mogę…
Bez też wyjdzie, ale dają one niesamowitego smaku 🙂
Czym syrop klonowy (miód) można zastąpić ksylitolem czy lepiej po prostu pominąć?
Lepiej chyba pominąć niż dać ksylitol 🙂