Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej

Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 250g
Sól : 1 łyżeczka
Woda : 450ml
Olej : 3 łyżeczki

Naleśniki gryczane w tym przepisie są wykonane z mąki gryczanej. Świetnie nadają się do serwowanie z wytrawnymi dodatkami.

Składniki

Share

Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na naleśniki bezglutenowe. Tym razem postanowiłem wreszcie użyć mąkę gryczaną, która od kilku miesięcy bezczynne czekała na mnie w szafce. Naleśniki gryczane miały być małą odskocznią i pomóc mi zaserwować tofu w sosie orzechowym, w trochę innej formie. Efekt końcowy, jak dla mnie, fenomenalny. Nie spodziewałem się, że naleśniki z mąki gryczanej okażą się najprostszymi naleśnikami bezglutenowymi, jakie kiedykolwiek robiłem. Kasza gryczana pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy.

Z czym podawać naleśniki z mąki gryczanej?

Usmażone naleśniki są lekko złote i elastyczne. Bez problemu można je zwijać. Polecam serwowanie naleśników gryczanych na wytrawnie, ponieważ, pomimo że są to naleśniki (kojarzone ze słodkościami), to tę nutkę gryki nadal posiadają. U mnie zaserwowane w formie rollsów, ale świetnie sprawdzą się nawet zamiast chlebków naan/ryżu w dahlu z czerwonej soczewicy.

Jak widać po składnikach, nie ma tu co za bardzo wymieniać. Jedyne co, to jeśli jesteś uparciuchem, możesz zamiast wody dać mleko.

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 250g
Sól : 1 łyżeczka
Woda : 450ml
Olej : 3 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

W misce umieść wszystkie składniki i za pomocą blendera lub miksera dobrze je połącz. Ciasto powinno być gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.

2
Gotowe
15 min

Na rozgrzaną patelnię wylej 3/4 chochelki ciasta i rozprowadź. Smaż z obu stron do momentu zrumienienia. Jeśli naleśniki zaczną przywierać (u mnie to nie miało miejsca), posmaruj patelnię odrobiną oleju.

Poprzedni
Ciecierzyca po węgiersku
Następny
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami




Ciecierzyca po węgiersku
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania_S

Robiłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej, ale nie pamiętam jakie wyszły. Niedługo postaram się wypróbować ten przepis, bo zapowiadają się naprawdę smacznie 🙂

Joanna

Zrobiłam jednego 😊bardzo sympatyczne

Doti

Nie mam pojecia co jest nie tak ale nalesniki sie rozpadaja na patelni i nie dadza sie obrocic bo sa w kawalkach….

Doti

U mnie sa strasznie kruche, jak gorna skorka od biszkoptu tylko ze grubsze odrobine, w ogole nie sa lekko porowate jak na zdjeciach tutaj lecz idealnie pelne…

danuta

Ciao!
Nie poddawaj sie.Dokladnie sledz przepis na pewno dasz rade.Pamietaj zawsze dobrze rozgrzac patelnie ,lekko posmarowac olejem najlepiej silikonowym pedzelkiem albo reczniczkiem papierowym -tak tylko,tylko by patelnia sie nie palila i wlej odpowiednia proporcje energicznie posuwajac patelnie by dobrze sie rozlalo ciasto;teraz przykryj przykrywka i zaczekaj i smaz do delkatnego rrumienienia-jesli to mozliwe lopatka silikonowa podwaz i delikatnie odwròc na druga strone.Znowu przykryj i chwila moment sa gotowe.
Przykrywanie w trakcie smazenia nie pozwoli wyparowac wszystkiej wody dzieki temu sa elastyczne.Pamietaj tez mieszac za kazdym razem ciasto bo maka sie obsiada.
Powodzenia

Natalia

U nas sprawdza się włożenie ciasta do lodówki na 30 minut 🙂 mąka gryczana podobno to lubi… .

Olek

U mnie też sie rozpadały 🙁 być może chodzi o mąkę z gryki niepalonej? Ja miałem z palonej.

Oleńka

Przeszłam dzisiaj 5 różnych przepisów na naleśniki bezglutenowe. Trwało to 4 godziny. Myslalam, że się poddam. Ten przepis był ostatni i wyszły super!!! Prosty przepis i najlepszy. Trzeba rzeczywiście dole wac do ciasta wody bo robi się gęste. Dzięki! !!☺☺☺☺

Mateusz

Super przepis 🙂 wyszły 🙂