Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

Składniki

Ilość porcji:
Ryż : 200g
Czerwona cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2-3 ząbki
Olej : 1 łyżka
Burak : 1 duży
Czerwona soczewica : 100g
Garam masala : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Papryka ostra : opcjonalnie
Pieprz i sól : do smaku
Woda : 500 ml
Mleczko kokosowe : 200 ml
Zielona pietruszka : do podania

Buraczana wariacja, na temat klasycznego dania

Składniki

Share

Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

Obecnie coraz bardziej skupiam się na daniach obiadowych, złożonych ze stosunkowo prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzisiejszy dal z burakiem, wpisuje się w tę tendencję idealnie! Jego wielkim atutem z pewnością jest prostota wykonania, oraz oczywiście wspaniały smak!

Klasyczny dahl z czerwoną soczewicą oczywiście znajdziecie również u mnie na blogu. Dodatek buraka, to moja mała wariacja na temat tego dania. Jeśli lubisz takie smaki, to koniecznie zobacz również curry z cukinią oraz curry z batatami.

Z czym dal smakuje najlepiej?

Tym razem u mnie był to ryż, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan oraz podpłomyki.

Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ryż : 200g
Czerwona cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2-3 ząbki
Olej : 1 łyżka
Burak : 1 duży
Czerwona soczewica : 100g
Garam masala : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Papryka ostra : opcjonalnie
Pieprz i sól : do smaku
Woda : 500 ml
Mleczko kokosowe : 200 ml
Zielona pietruszka : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

Buraka obierz i pokrój w paski. Dorzuć do cebuli i smaż jeszcze 1 minutę.

4
Gotowe

Dodaj soczewicę, przyprawy oraz wodę i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż soczewica i buraki będą miękkie. Pod sam koniec dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i zajadaj.

Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Poprzedni
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Następny
Jak zrobić grzanki do zupy krem?




Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Pyszna propozycja, z chęcią przygotuje dla moje rodzinki takie danie, i zdecydowanie curry z cukinią to moje smaki 🙂

Natalia

Bardzo kreatywnie, uwielbiam to danie w wersji klasycznej, ale ta wygląda pysznie☺

beata

Chętnie bym takie danie zjadła 🙂

Dominik

Genialna potrawa. Prosta, szybka i swietnie smakuje.

Paula

Hej! Dzięki za ten przepis! Zrobiłam dzisiaj na obiad. Smakowało nie tylko mi, ale również mojej mięsożernej rodzince. Dodam jeszcze, że mam Twoją książkę o hummusach i jest to jedna z moich ulubionych książek kucharskich. Każda pasta, którą robiłam jest genialna. Szczególnie lubię hummus śródziemnomorski. 🙂