Ingredients
-
200g Ryż
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
1 duży Burak
-
100g Czerwona soczewica
-
2 łyżeczki Garam masala
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
opcjonalnie Papryka ostra
-
do smaku Pieprz i sól
-
500 ml Woda
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
do podania Zielona pietruszka
Dal z burakiem i czerwoną soczewicą
Obecnie coraz bardziej skupiam się na daniach obiadowych, złożonych ze stosunkowo prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzisiejszy dal z burakiem, wpisuje się w tę tendencję idealnie! Jego wielkim atutem z pewnością jest prostota wykonania, oraz oczywiście wspaniały smak!
Klasyczny dahl z czerwoną soczewicą oczywiście znajdziecie również u mnie na blogu. Dodatek buraka, to moja mała wariacja na temat tego dania. Jeśli lubisz takie smaki, to koniecznie zobacz również curry z cukinią oraz curry z batatami.
Z czym dal smakuje najlepiej?
Tym razem u mnie był to ryż, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan oraz podpłomyki.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Ryż: 200g | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Olej: 1 łyżka | |
Burak: 1 duży | |
Czerwona soczewica: 100g | |
Garam masala: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka: 1 łyżeczka | |
Papryka ostra: opcjonalnie | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Woda: 500 ml | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Pyszna propozycja, z chęcią przygotuje dla moje rodzinki takie danie, i zdecydowanie curry z cukinią to moje smaki 🙂
Bardzo kreatywnie, uwielbiam to danie w wersji klasycznej, ale ta wygląda pysznie☺
Chętnie bym takie danie zjadła 🙂
Genialna potrawa. Prosta, szybka i swietnie smakuje.
Hej! Dzięki za ten przepis! Zrobiłam dzisiaj na obiad. Smakowało nie tylko mi, ale również mojej mięsożernej rodzince. Dodam jeszcze, że mam Twoją książkę o hummusach i jest to jedna z moich ulubionych książek kucharskich. Każda pasta, którą robiłam jest genialna. Szczególnie lubię hummus śródziemnomorski. 🙂
Ooo super! Rewelacja!!! Bardzo mi miło czytać takie komentarze 🙂
Pyszne danie 🙂 zrobiłem je wczoraj po raz n-ty 👍 lekko je upikantniłem, dodając ostrą papryczkę na etapie smażenia cebuli i czosnku. Pozdrawiam 🙂