Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

0 0
Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ryż: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Burak: 1 duży
Czerwona soczewica: 100g
Garam masala: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Papryka ostra: opcjonalnie
Pieprz i sól: do smaku
Woda: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200 ml
Zielona pietruszka: do podania

Buraczana wariacja, na temat klasycznego dania

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

Obecnie coraz bardziej skupiam się na daniach obiadowych, złożonych ze stosunkowo prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzisiejszy dal z burakiem, wpisuje się w tę tendencję idealnie! Jego wielkim atutem z pewnością jest prostota wykonania, oraz oczywiście wspaniały smak!

Klasyczny dahl z czerwoną soczewicą oczywiście znajdziecie również u mnie na blogu. Dodatek buraka, to moja mała wariacja na temat tego dania. Jeśli lubisz takie smaki, to koniecznie zobacz również curry z cukinią oraz curry z batatami.

Z czym dal smakuje najlepiej?

Tym razem u mnie był to ryż, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan oraz podpłomyki.

Dal z burakiem i czerwoną soczewicą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ryż: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Burak: 1 duży
Czerwona soczewica: 100g
Garam masala: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Papryka ostra: opcjonalnie
Pieprz i sól: do smaku
Woda: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200 ml
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

Buraka obierz i pokrój w paski. Dorzuć do cebuli i smaż jeszcze 1 minutę.

4
Gotowe

Dodaj soczewicę, przyprawy oraz wodę i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż soczewica i buraki będą miękkie. Pod sam koniec dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i zajadaj.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
previous
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
next
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Przepis na czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
previous
Czekoladowe batoniki z płatków owsianych bez pieczenia
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
next
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Pyszna propozycja, z chęcią przygotuje dla moje rodzinki takie danie, i zdecydowanie curry z cukinią to moje smaki 🙂

Natalia

Bardzo kreatywnie, uwielbiam to danie w wersji klasycznej, ale ta wygląda pysznie☺

beata

Chętnie bym takie danie zjadła 🙂

Dominik

Genialna potrawa. Prosta, szybka i swietnie smakuje.

Paula

Hej! Dzięki za ten przepis! Zrobiłam dzisiaj na obiad. Smakowało nie tylko mi, ale również mojej mięsożernej rodzince. Dodam jeszcze, że mam Twoją książkę o hummusach i jest to jedna z moich ulubionych książek kucharskich. Każda pasta, którą robiłam jest genialna. Szczególnie lubię hummus śródziemnomorski. 🙂

Marek

Pyszne danie 🙂 zrobiłem je wczoraj po raz n-ty 👍 lekko je upikantniłem, dodając ostrą papryczkę na etapie smażenia cebuli i czosnku. Pozdrawiam 🙂

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x